Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 22:00

  12η Αξιολόγηση: "Ναι" στη δόση, αλλά με αστερίσκους

  Αξιωματούχος ΕΕ στους FT: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Θετική αναμένεται να είναι και η 12η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που είναι συνδεδεμένη με την καταβολή άλλης μιας από τις συνολικά 8 εξαμηνιαίες δόσεις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA's/SNP's).

  Η Επιτροπή θα κάνει θετική εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης, διαπιστώνοντας άλλη μια φορά πρόοδο σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα θα σημειώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για το νέο φορέα διαχείρισης των ακινήτων, για τα νοικοκυριά που θα κηρύττουν πτώχευση (έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 500 αιτήσεις στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους), ενώ θα σημειώνει και τις πρώτες ρυθμίσεις οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

  Επίσης, θα σημειώνεται η πρόοδος στα εργασιακά, με την εφαρμογή του νόμου για την επικουρική ασφάλιση, καθώς και στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, στις αποκρατικοποιήσεις και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κυρίως μέσω διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων. 

  Οι "αστερίσκοι" 

  Ωστόσο, και σε αυτή την έκθεση, θα υπάρχουν αστερίσκοι σε θέματα που είναι ανοιχτά για χρόνια, τα οποία και στην 12η αξιολόγηση απλώς ανανέωσαν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους. Ειδικότερα:

  -Η εκδίκαση των περίπου 30.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη θα πάρει παράταση για ένα χρόνο. Το νέο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε είναι να δικαστούν μέχρι και το τέλος του 2022. Προηγουμένως, θα πρέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα στον Δεκέμβριο, να παρουσιάσει στους θεσμούς ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων αυτών οι οποίες σε ποσοστό περίπου 80% συγκεντρώνονται σε 5 πρωτοδικεία της χώρας.

  -Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, οι οποίες μειώνονται με ρυθμό βραδύτερο από τον αναμενόμενο, παίρνουν παράταση για άλλο ένα εξάμηνο. Η επιτροπή δίνει νέο χρονοδιάγραμμα να ελαχιστοποιηθούν στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Παράλληλα, το δημόσιο θα πρέπει να ενεργοποιήσει και τους μηχανισμούς με τους οποίους όχι μόνο θα πληρώνονται ταχύτερα οι οφειλές, αλλά δεν θα συσσωρεύονται νέες, όπως άλλωστε είχαν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές.

  -Το τρίτο θέμα που παίρνει νέο χρονοδιάγραμμα είναι η απονομή των παλιών εκκρεμών συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας έχει επιταχύνει τις απονομές, παρά την μικρή επιτυχία στο εγχείρημα της συμμετοχής ιδιωτών σε όλη την διαδικασία, έχοντας εκκαθαρίσει περίπου 90.000 από περίπου 150.000 εκκρεμούσες "παλιές" συντάξεις. Ωστόσο, αν και δεσμεύτηκε να εκκαθαρίσει το σύνολο των συντάξεων οι οποίες εκκρεμούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 , η Επιτροπή θα δώσει περιθώριο μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου.

  Η έκθεση για την 12η αξιολόγηση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου και αν οι διαδικασίες για την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια κινηθούν έγκαιρα, η δόση από τα κέρδη των ομολόγων μπορεί να εκταμιευτεί στην Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου.

  Μένουν άλλες δύο δόσεις 

  Η ολοκλήρωση και της 12ης αξιολόγησης θα φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το θέμα είναι προγραμματισμένο να επανεξεταστεί στα μέσα του επόμενου χρόνου. Πλέον, αν η διαδικασία κινηθεί κανονικά, τότε στα μέσα του επόμενου χρόνου θα πρέπει, με την έξοδο της από την ενισχυμένη εποπτεία, η Ελλάδα να πάρει και τις τελευταίες δύο δόσεις από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών Η μια είναι η κανονική 8η δόση στο τέλος της 4ετούς περιόδου της ενισχυμένης εποπτείας και η δεύτερη είναι η δόση που έπρεπε να είχε δοθεί στα μέσα του 2019, αλλά δεν δόθηκε ποτέ γιατί μεσολάβησαν οι γενικές εκλογές. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ