Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 13:32

  Θύμισαν capital controls οι καταναλωτικές δαπάνες το 2020

  Θύμισαν capital controls οι καταναλωτικές δαπάνες το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Στα επίπεδα των ετών 2015-2016 -ήτοι την περίοδο ισχύος των capital controls- κατήλθαν οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ελλάδα το 2020, σε ποσό 116,22 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 6,37% όπως προκύπτει από στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. 

  Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, η μεγαλύτερη μείωση καταναλωτικών δαπανών παρατηρήθηκε στην αναψυχή και στον πολιτισμό με -36,4%, σε εστίαση-καταλύματα με -35,4% και στα είδη ένδυσης και υπόδησης με -27,4%. Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκαν αυξήσεις δαπανών για είδη διατροφής με 4,2%, για οινοπνευματώδη και καπνό με 3,9% και για εκπαίδευση με 2,67%. 

  Οι επενδύσεις, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, ήταν ο μεγάλος ασθενής κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με συνολική δαπάνη ύψους 18,4 δισ. ευρώ το 2020 και πτώση 0,84% σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα, όπως επισήμαναν στα επιστημονικά στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ, η περασμένη χρονιά ήταν η 10η συνεχόμενη, κατά την οποία η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε πορεία αποεπένδυσης με ό,τι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί κάτι τέτοιο να συνεπάγεται για την απασχόληση και την παραγωγικότητα της οικονομίας. 

  Αντιστάθμισμα στις αποεπενδύσεις ο κατασκευαστικός κλάδος

  Θετικό στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί για τις επενδύσεις η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που παρατηρείται από το 2017 και ύστερα, γεγονός που συγκράτησε τις επενδύσεις από μεγαλύτερη πτώση. Σε αυτό το γεγονός συνέβαλε η απαξίωση του κτιριακού κεφαλαίου που είχε παλαιωθεί δεδομένης της παύσης της οικοδομικής δραστηριότητας, η αύξηση εισροών από κατοίκους τρίτων χωρών με τη χορήγηση της golden visa και από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου που έφερε στο τραπέζι η κυβέρνηση. 

  Η ανεργία την ίδια στιγμή συνέχισε την αποκλιμακωσή της κάτι που ξεκίνησε από το 2016, φτάνοντας το 16,3% στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

  Επιπλέον μετά από σειρά ετών ισοσκελισμού του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το 2020 οι εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 14,57% και 28,07% αντίστοιχα. Μειωμένες ήταν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις μετά από χρόνια αύξησης του αποθέματος. 

  Αυξημένο έλλειμμα στα 12,5 δισ. στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών

  Το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών από τα 3,04 δισ. ευρώ το 2019 αυξήθηκε στα 12,5 δισ. ευρώ το 2020, οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του εισοδήματος από τον τουρισμό. 

  Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες με βάση τα στοιχεία της έκθεσης αυξήθηκαν σταδιακά από το 2016 και ύστερα και εκτοξεύτηκαν το 2020. Ωστόσο, οι ενισχυμένες καταθέσεις στις τράπεζες κατά την προηγούμενη χρονιά αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε αύξηση των ρευστών καταθέσεων ταμιευτηρίου και όψεως. 

  Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώνονται ιδιαίτερα έντονα. Για την εικόνα αυτή ευθύνονται τα νομισματικά μέτρα και η πολιτική του μηδενικού επιτοκίου που ακολουθεί η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, που λειτουργεί ως εργαλείο για την έξοδο από την κρίση. Επιπλέον, το 2020 αυξήθηκε η χρηματοδότηση αφενός λόγω του δανεισμού της γενικής κυβέρνησης και αφετέρου λόγω της αύξησης της χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας πέρασαν μέσα από το τραπεζικό σύστημα. 

  Το 2021 χαρακτηρίστηκε από τον πληθωρισμό σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα άρχισε να εμφανίζεται κατά το 2ο τρίμηνο, με την αρχή να γίνεται από την ενέργεια και να επέρχεται η κατ’ επέκταση μετάδοση στα βιομηχανικά προϊόντα. Άλλες αιτίες για τον πληθωρισμό αποτελούν η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς όταν επανήλθε η ζήτηση δεν υπήρχε η προσφορά αγαθών, το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ.

  Πρωτογενής παραγωγή, χονδρικό και λιανικό εμπόριο αποδίδουν καλύτερα το 2021

  Εάν συγκρίνει κανείς το 2021 ως προς το 2019, υπάρχουν κλάδοι που το 2021 συμπεριφέρθηκαν καλύτερα και από τα δύο προηγούμενα έτη, όπως η πρωτογενής παραγωγή, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες. Χειρότερα συμπεριφέρθηκαν το 2021 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη οι κλάδοι διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, οι τέχνες, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία. Μεγάλη συρρίκνωση εμφανίστηκε στα καταλύματα με μείωση τζίρου το 2020 έναντι του 2019 κατά τα 2/3, στην εστίαση με μείωση κατά 37% και στον κλάδο καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων με σταθερή μείωση από το 2010 και ύστερα. 

  Ισχυρό υφεσιακό πλήγμα από το κλείσιμο εστίασης και εμπορικών καταστημάτων

  Στην Ελλάδα η ύφεση έφτασε το 9,6% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που έφερε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ισπανία. Το 2ο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη ύφεση στη χώρα μας στα επίπεδα του -17,2%. Τα μέτρα που έπληξαν περισσότερο το ΑΕΠ ήταν το κλείσιμο των χώρων διασκέδασης, των καταστημάτων εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων τον Μάρτιο του 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ