Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Νοε-2021 08:39

  Επιταχύνει τους ρυθμούς των διαγωνισμών το ΤΑΙΠΕΔ

  Επιταχύνει τους ρυθμούς των διαγωνισμών το ΤΑΙΠΕΔ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πρόθεση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι να "τρέξει" με ταχύτερους ρυθμούς και να ολοκληρώσει τους εκκρεμείς διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων.

  Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο βάζει σε πρώτο πλάνο τρεις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες βρίσκονται είτε στην τελική ευθεία είτε στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Ο πρώτος από αυτούς τους διαγωνισμούς αφορά στην παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αέριου της Ν. Καβάλας.

  Στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπαγώσει ο διαγωνισμός, με την έκδοση των απαραίτητων κειμένων για την τελική φάση του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα μια σειρά από ρυθμιστικές αποφάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το momentum που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και η αναγκαιότητα για δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων για φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό που μετέχει η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean ακόμη δεν έχει ανοίξει το VDR.

  Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) αναμένεται να υπογραφεί με την ιταλική Italgas μέχρι το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση εστάλη στις 26 Οκτωβρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο την ενέκρινε δύο εβδομάδες μετά. Μετά την υπογραφή του SPA το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στις αρχές του 2022, καθώς θα πρέπει ο πλειοδότης, δηλαδή η Italgas να πιστοποιηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Τέλος η τρίτη αποκρατικοποίηση, η οποία επιχειρείται να κλείσει άμεσα είναι η πώληση της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα από το ΤΑΙΠΕΔ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.

  Στο διαγωνισμό στη φάση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από τους έξι επενδυτές που είχαν δώσει το παρών, ενδιαφέρον συνεχίζουν να διατηρούν 3, δηλαδή οι εταιρείες Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την AD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK. Αντίθετα από το διαγωνισμό έχουν αποχωρήσει οι Trafigura Group, Solway Investment και Tharisa.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ