Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 08:47

  "Ξεπαγώνει" ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη αερίου στη νότια Καβάλα

  "Ξεπαγώνει" ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη αερίου στη νότια Καβάλα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το πρότζεκτ της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου έχει καταστεί εξαιρετικά επίκαιρο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, καθώς αντίστοιχες αποθηκευτικές υποδομές ανά την Ευρώπη καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών και βοηθούν στο να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε χθες να προχωρήσει στο "ξεπάγωμα" του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση των απαραίτητων κειμένων για την τελική φάση του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα μια σειρά από ρυθμιστικές αποφάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το momentum που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και η αναγκαιότητα για δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων για φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό που μετέχει η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean ακόμη δεν έχει ανοίξει το VDR. 

  Η αποθήκη αερίου προβλέπεται να δημιουργηθεί στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου έξι χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

  Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου ("ΥΑΦΑ"). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα" σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ