Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2021 14:15

  Morgan Stanley: Στο 7,9% η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, πιθανή η αναβάθμιση από τη Moody’s

  Morgan Stanley: “Βλέπει” ράλι 10% στις ευρωπαϊκές μετοχές στον απόηχο της συμφωνίας της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s την προσεχή Παρασκευή αναμένει η Morgan Stanley, με "όπλο" την εντυπωσιακή ανάπτυξη που έχει καταγράψει φέτος η ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

  Συγκεκριμένα εκτιμά πως ο οίκος θα "ανεβάσει" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα και στο Ba2 από Ba3, και θα ευθυγραμμιστεί έτσι με τις S&P, Fitch και DBRS οι οποίες βαθμολογούν τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Morgan Stanley, τις οποίες πατουσιάζει σε ξεχωριστή έκθεση, η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα κινηθεί στο 7,9%, ενω τη επόμενη διετία θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 2,7%. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως θα κινηθεί σε πτωτική τροχιά, αν και μόνο το 2023 θα αρχίσει να διαμορφώνεται κάτω από το 200% του ΑΕΠ.

  Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το φιλόδοξο σχέδιο "Ελλάδα 2.0", στηρίζουν κατά τον οίκο, την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας, ενώ σημαντικό στήριγμα αποτελεί και η ανάκαμψη του τουρισμού. Βέβαια, αυτό το φιλόδοξο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης δημιουργεί κινδύνους που σχετίζονται με την απορρόφηση των πόρων, όπως επισημαίνει.

  Σημειώνεται πως η Moody’s είχε τηρήσει "σιγή ιχθύος" κατά την προηγούμενη φετινή προγραμματισμένη αξιολόγηση τον Μάιο, και έτσι δεν έχει αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδας από το Νοέμβριο του 2020 όταν και την είχε αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από το Β1, με θετικές προοπτικές. Είχε επίσης προηγηθεί παραπάνω από ένα έτος αναμονής πριν από αυτήν την αναβάθμιση του 2020 καθώς η προηγούμενη αλλαγή της αξιολόγησης της είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019 με διπλή μάλιστα αναβάθμιση.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε έκθεσή του νωρίτερα στο έτος ο οίκος είχε στείλει ένα "μήνυμα" για το πώς θα κινηθεί σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις του. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως θα προχωρήσει σε λιγότερες δράσεις αξιολόγησης από το 2020, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Εάν οι οικονομικές και πιστωτικές συνθήκες εξελιχθούν όπως αναμένει, αυτό θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση των βαθμολογιών που δίνει παρά σε εκτεταμένες αναβαθμίσεις. "Οι τρέχουσες αξιολογήσεις μας στην πλειοψηφία τους είναι σε καλή θέση για την ανάκαμψη μετά την πανδημία", τονίζει.

  Πάντως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η Moody’s έχει επισημάνει πως η αξιολόγησή της θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ενίσχυση και σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης. Μια ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται θα ήταν επίσης θετική για την αξιολόγησή της, όπως και η επίλυση των συνεχιζόμενων ζητημάτων ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ