Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Νοε-2021 12:00

  Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού

  Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Βασισμένο στις πρόσφατες φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διαφορετικές εκτιμήσεις κυρίως για το χρέος θα είναι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή, στο τέλος της εβδομάδας.

  Ο προϋπολογισμός του 2022, θα σηματοδοτεί το πέρασμα από την ανάκαμψη του 2021 μετά την κρίση του κορονοϊού, στην "καθαρή" ανάπτυξη το 2022.

  Παρότι υπάρχουν στοιχεία για ανάπτυξη πάνω από το 7,1% που προβλέπει για το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αμφίβολο αν θα την δούμε και στο κείμενο του προϋπολογισμού, καθώς τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί η θέση για μια "ασφαλή πρόβλεψη με δεδομένη την νέα έξαρση της πανδημίας, παράλληλα με την συνεχή άνοδο του πληθωρισμού. Για το 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης θα αναθεωρηθεί μάλλον στο 5,5% από 4,5% που υπήρχε ως πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

  Σε ό,τι αφορά το βασικό σενάριο για έσοδα και δαπάνες το πλαίσιο παραμένει το ίδιο. Η αύξηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη κατά 1% τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, διατηρεί την πρόβλεψη, για αύξηση των φορολογικών εσόδων από χρόνο σε χρόνο κατά 4,2 δισ. ευρώ.

  Οι δαπάνες θα καταγράφουν μείωση κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

  Ωστόσο για τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσουν να ισχύουν έκτακτα μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία ενώ τυπικά περιλαμβάνονται στα έκτακτα μέτρα στήριξης, στην ουσία αφορούν κυρίως την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το ιδιωτικό τομέα, αλλά και την μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

  Τα μόνιμα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, θα είναι ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% με κόστος περίπου 180 εκατ. ευρώ και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τους μη μισθωτούς.

  Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μεταφέρονται μάλλον για το 2022 και θα αποτυπωθούν στο επόμενο πρόγραμμα σταθερότητας που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο.

  Το χρέος

  Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο για την Ελλάδα μέγεθος του χρέους, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι τεχνοκράτες της ΕΕ έβαλαν πρόβλεψη για χρέος στο 202,9% του ΑΕΠ για φέτος και στο 197% για το 2022, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία χωρίς διαχειριστικές πράξεις που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου.

  Δεν υπολόγισαν επίσης - αφού δεν έγινε ακόμη- την μείωση του χρέους κατά 7,2 δισ. ευρώ, που θα γίνει αυτόματα με την αποπληρωμή των 1.8 δισ. στο ΔΝΤ και 5,2 δισ. ευρώ, για το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο.

  Ανάλογα με το αν η πληρωμή γίνει φέτος ή στις αρχές του 2022, η ολοκλήρωσή της, θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη ισόποση μείωση του υπολοίπου του χρέους αλλά και την μείωση του κατά 4% του ΑΕΠ.

  Πέρα από αυτό, όμως, η μεγαλύτερη ανάπτυξη, όπως υπολογίζει το ΥΠΟΙΚ , θα έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ σημαντικά κάτω από το 200% για φέτος (μπορεί και στο 195% για φέτος από 205,6% το 2020) και κάτω από το 190% του ΑΕΠ για το 2022, επιτυγχάνοντας και με το παραπάνω την μείωση τους 1/20 σε ετήσια βάση που προβλέπουν οι υφιστάμενοι δημοσιονομικοί κανόνες.

  Στο μέγεθος του δημοσιονομικού αλλά πρωτογενούς ελλείμματος, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι υπολογισμοί, αλλά δεν αναμένεται να διαφοροποιούνται πολύ από τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

  Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για το 2022 και το κομμάτι που αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις θα φτάνουν το 2022 τα 10,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και 3,2 δισ. ευρώ επενδύσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 6 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 1,2 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

  Πηγές θέλουν το ποσό να αναπροσαρμόζεται μέσα στο χρόνο, εάν αν υπάρχει ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ