Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Νοε-2021 12:21

  Τα καμπανάκια κινδύνου της Κομισιόν για την οικονομία

  Τα καμπανάκια κινδύνου της Κομισιόν για την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Μια ήπια, αλλά ορατή προειδοποίηση για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας για την τριετία 2021-2023, περιλαμβάνεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με την υψηλότερη ανάπτυξη για φέτος και τα θετικά σχόλια για τις προοπτικές της οικονομίας.

  Αναφερόμενη στους κινδύνους της πρόβλεψής της, η έκθεση της Επιτροπής κάνει ένα γενικό σχόλιο που αφορά για όλες τις χώρες. Ότι δηλαδή το 2022 , με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, θα είναι έτος δημοσιονομικής προσαρμογής αφού θα μειωθούν οι δαπάνες. Παράλληλα ενέχει και τον κίνδυνο της απόσυρσης των μέτρων στήριξης από την πραγματική οικονομία. Όπως έχουν επισημάνει πολλές αναλύσεις, το καθεστώς μετάβασης θα αναδείξει και τις μόνιμες βλάβες τις οποίες θα έχει αφήσει πίσω του ο κροονοϊός. Η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα έχει σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο, κυρίως γιατί παρείχε την 3η μεγαλύτερη σε ύψος στήριξη, δαπανώντας συνολικά 11,8 δισ. (6,5% του ΑΕΠ) σύμφωνα με την Επιτροπή, για μέτρα στήριξης το 2021.

  Μάλιστα αναφέρει ως παράδειγμα προβλήματος που μπορεί να δημιουργηθεί την κατάπτωση εγγυήσεων για τα δάνεια, ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Βεβαίως επαναλαμβάνει σε μόνιμη βάση και το ενδεχόμενο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στα δημοσιονομικά, αν υπάρξει δικαστική απόφαση η οποία να επιβάλλει την επιστροφή αναδρομικών τα οποία θα αφορούν εκτός από τις κύριες συντάξεις που δόθηκαν στο τέλος του 2019, και το τμήμα που αφορά τις επικουρικές και τα "δώρα". 

   

  Οι δημοσιονομικές αποκλίσεις 

  Πέρα όμως από τις γενικές διαπιστώσεις υπάρχουν αποκλίσεις στις προβλέψεις μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Κομισιόν. 

  Συγκεκριμένα στο μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος ΥΠΟΙΚ και Κομισιόν συμφωνούν ότι για φέτος θα φτάσει στο 9,9%. Το 2022 το υπουργείο προβλέπει ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3,7% του ΑΕΠ ενώ η Κομισιόν  στο 3,9% του ΑΕΠ. Τούτο δε παρότι προβλέπει ότι το ΑΕΠ για το 2022 θα αυξηθεί κατά 5,3%, ενώ το ΥΠΟΙΚ κατά 4,5%. Για το 2023, η απόκλιση είναι μεγαλύτερη αφού η Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση του ελλείμματος στο 1,1% του ΑΕΠ ενώ το υπουργείο Οικονομικών στο 0,5% του ΑΕΠ. Εδώ την απάντηση δίνει εν μέρει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2023 ανάπτυξη 3,6%, ενώ το ΥΠΟΙΚ στο μεσοπρόθεσμο που δημοσίευσε το καλοκαίρι προβλέπει ανάπτυξη 4,1%.

  Αντιστοίχως στο πρωτογενές ισοζύγιο ΥΠΟΙΚ και Κομισιόν έχουν κοινή αφετηρία και μικρές αποκλίσεις στη συνέχεια. Προβλέπουν και οι δύο ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει στο 7,3% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στο 1,1% του ΑΕΠ το 2022 σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ και στο 1,3% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά το 2023 και οι δύο συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο η Επιτροπή προβλέπει πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ και το υπουργείο Οικονομικών 1,5% του ΑΕΠ.

  Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις καταγράφονται στην πρόβλεψη για την πορεία του χρέους: το ΥΠΟΙΚ προβλέπει από φέτος την αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 197,9% από 205,6% που έφτασε το 2020. Η Επιτροπή θεωρεί ότι φέτος το χρέος θα κλείσει στο 202,9% παρότι προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,1% αντί 6,1% του ΥΠΟΙΚ το 2022. Το 2022 το ΥΠΟΙΚ περιμένει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 190,4% ενώ η Επιτροπή βλέπει αποκλιμάκωση στο 196,9%. Το 2023 η Κομισιόν προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 192,2% του ΑΕΠ ενώ το ΥΠΟΙΚ περιμένει το χρέος να αποκλιμακωθεί στο 176,7% του ΑΕΠ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ