Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 12:02

  Πατάει γκάζι ο πληθωρισμός, στο 3,4% τον Οκτώβριο

  Capital Economics: Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει – Πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:55

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Στο 3,4% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβριο, με το 2,6% της αύξησης να οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των ενεργειακών προϊόντων, εξηγώντας έτσι και την ενίσχυση του πλέγματος κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος

  Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση ρεκόρ κατά 132,4% καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου, 45% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, 22,3% στις τιμές καυσίμων και λιπαντικών και 18,9% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

  Ως φυσική συνέπεια η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση κατά 30% και στις τιμές μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι για το ηλεκτρικό ρεύμα η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει την αρχή και όχι την κορύφωση των αυξήσεων, αφού τα νοικοκυριά δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. 

   

  Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει υψηλές αυξήσεις και στις τιμές πολλών βασικών τροφίμων, όπως  το ελαιόλαδο (22,1%), το αρνί και το κατσίκι (16,3%), τα νωπά λαχανικά ( 9,8%), οι πατάτες (9,1%), τα πουλερικά (8,5%) τα νωπά ψάρια (7,9%), το ψωμί (3,9%) και μικρότερες αυξήσεις στα μεταλλικά νερά και τα αναψυκτικά (2,6%) και τα λοιπά τρόφιμα (2,1%). Την κατάσταση στα τρόφιμα ισορροπούν κάπως οι μειώσεις στα δημητριακά για πρωινό κατά 7%, στα νωπά φρούτα κατά 3,9% και στο χοιρινό κατά 3,4%. Στο τομέα των υπηρεσιών καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 10% στις τιμές ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων, λόγω κυρίως της αύξησης του ενεργειακού κόστους. 

  Ετήσιες και μηνιαίες μεταβολές (%) ΔΤΚ

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ


  Η δυναμική του πληθωρισμού καταγράφεται και στη μηνιαία σύγκριση. Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

  Παράλληλα, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2018 – Οκτωβρίου 2019.

  Σύγκριση Οκτωβρίου 2021 με Οκτώβριο 2020

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
  • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές-κακάο-τσάι, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
  • 0,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

  Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
  • 2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.
  • 1,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

  Σύγκριση Οκτωβρίου 2021 με Σεπτέμβριο 2021

  Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,5% τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
  • 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, πουλερικά, αλλαντικά, τυριά, ελαιόλαδο, πατάτες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι, καφές-κακάο-τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
  • 1,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 7,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως στις οικιακές υπηρεσίες.
  • 2,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αυτοκίνητα καινούργια, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία- καφενεία.

  Από τη μείωση του δείκτη κατά:
  • 0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας

  Στο 2,8% η αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη

  Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 2,8% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

  Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

  Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2018 - Οκτωβρίου 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ