Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 08:03

  Οι 145.000 πληττόμενοι που θα λάβουν αναδρομικά επιδόματα

  Οι 145.000 πληττόμενοι που θα λάβουν αναδρομικά επιδόματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Το πράσινο φως για την καταβολή ασφαλιστικών επιδομάτων (εποχικών επιδομάτων και παροχών σε χρήμα) σε έως 145.000 πληττόμενους ανάβει η επικείμενη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εισφορών για το έτος 2020 στο παραπάνω πλήθος των εργαζομένων οι οποίοι έκαναν μονομερείς δηλώσεις στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

  Υπενθυμίζεται πως για τους εργαζομένους αυτούς (ιδίως στον τουρισμό και τον πολιτισμό), το κράτος δεν κατέβαλλε μόνο αποζημιώσεις καθώς επλήγησαν από την πανδημία, αλλά κάλυψε και τις εισφορές οι οποίες θα αναλογούσαν επί αυτών.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του EΦΚΑ στις 16 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών επί των αποζημιώσεων των προαναφερθέντων πληττόμενων εργαζομένων και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των ασφαλιστικών επιδομάτων, τα οποία αυτοί δικαιούνται.

  Πιο αναλυτικά, η σχετική διαδικασία αφορά συγκεκριμένα:

  -108.000 περίπου εποχικά εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τουρισμός, εστίαση κλπ.)

  -22.364 καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς

  -12 εργαζομένους με καταγγελία σύμβασης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα "Ιανός" και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων χρειάστηκε αρκετό χρόνο καθώς ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο που ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για πρώτη φορά μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

  Έγινε εκτενής επεξεργασία των αρχείων και αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για τη διαμόρφωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) καθώς μέχρι πρότινος το Υπουργείο δεν είχε υποβάλλει αντίστοιχου μεγέθους και περιεχομένου δηλώσεις και δεν υφίστατο σχετική τεχνογνωσία στις υπηρεσίες του.

  Στο πλαίσιο της διαδικασίας, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και διασταυρώσεις των αρχείων του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη” με αυτά του ΕΦΚΑ, ώστε να ταυτοποιηθούν οι ασφαλισμένοι που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

  Τέλος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των ΑΠΔ στον ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι ορθότητας του περιεχομένου τους και τυχόν εντοπιζόμενες λανθασμένες εγγραφές διορθώνονται και υποβάλλονται εκ νέου, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλος χρόνος έως την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών δεδομένων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

  Η διαδικασία υποβολής των ΑΠΔ των παραπάνω κατηγοριών ασφαλισμένων με Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου για όλους τους μήνες του 2020 έχει ολοκληρωθεί. Στην παρούσα φάση ενημερώνονται μηχανογραφικά οι "Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφάλισης" στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

  Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λάβουν γνώση των στοιχείων ασφάλισής τους μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

  Διευκρινίζεται ότι διενεργούνται περαιτέρω έλεγχοι για τη διασταύρωση των στοιχείων 14.000 περίπου ασφαλισμένων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή (π.χ. δεν υπάρχει Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου κλπ). Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί και γι’ αυτούς η υποβολή ΑΠΔ το ταχύτερο δυνατό και με ταυτοποίηση των στοιχείων κατά προτεραιότητα.

  Η περάτωση της διαδικασίας ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή εποχικών επιδομάτων και παροχών σε χρήμα στους εν λόγω ασφαλισμένους, καθώς θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο που ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

  Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι η καθυστέρηση υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που απορρέουν από τις ασφαλιστικές εισφορές της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου.

  Για το σκοπό αυτό έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης του e-ΕΦΚΑ να μην απορρίπτονται οι παροχές σε χρήμα που αιτούνται εργαζόμενοι λόγω μη έγκαιρης υποβολής των αντίστοιχων ΑΠΔ, αλλά τα αιτήματα να παραμένουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.

  Σημειώνεται πως ανάλογη διαδικασία θα "τρέξει” και για το 2021, καθώς οι παραπάνω πληττόμενοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον πολιτισμό είχαν δικαίωμα υποβολής μονομερών δηλώσεων και για ορισμένους μήνες του 2021, λόγω των lock down στις αρχές του έτους.

  Έτσι και πάλι οι εν λόγω πληττόμενοι θα μπορούν να λάβουν τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται, αλλά και ο ΕΦΚΑ θα λάβει νέα κρατική επιχορήγηση για τις εισφορές τους.

  H διαδικασία αυτή δεν θα ανακουφίσει μόνο τους συγκεκριμένους πληττόμενους -από την πανδημία – εργαζομένους, αλλά και τον ΕΦΚΑ, καθώς θα εισπράξει τις αναλογούσες εισφορές για τους δικαιούχους των αποζημιώσεων λόγω μονομερών δηλώσεων. Και αυτό γιατί θα λάβει κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των εισφορών αυτών.

  Αυτή δεν θα είναι η μόνη κρατική "ένεση” προς τον ΕΦΚΑ. Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, o EΦΚΑ έως το τέλος του τρέχοντος μηνός για πληττόμενους επιχειρηματίες θα μειώσει σε μείωση των ασφαλιστικών χρεών των πληττομένων επιχειρηματιών κατά 242 εκατ. ευρώ.

  Το "κούρεμα" αυτό θα γίνει μέσω του συμψηφισμού της κρατικής επιδότησης παγίων δαπανών και των χρεών των επιχειρηματιών οι οποίοι -βάσει ΚΑΔ- επλήγησαν από την πανδημία στο διάστημα μεταξύ Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020.

  Την "τρύπα" του ΕΦΚΑ από το "κούρεμα" των οφειλών της περιόδου αυτής θα την καλύψει το κράτος (με χρηματοδότηση 242 εκατ. ευρώ).

  Τον περασμένο μήνα επίσης, ο ΕΦΚΑ έλαβε το κονδύλι των 542 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εισφορών των εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή από τις αρχές του 2021.

  Αυτή ήταν η πρώτη σχετική δόση και θα ακολουθήσει και δεύτερη ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr.

  Έτσι συνολικά, ο e- ΕΦΚΑ αναμένεται να λάβει από το κράτος συνολικά το κονδύλι πάνω - κάτω των 800 εκατ. ευρώ για τις εισφορές όσων βγήκαν σε αναστολή (αντί για 1 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προϋπολογιστεί).

  Oι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο e-ΕΦΚΑ θα λάβει επιπλέον 160 εκατ. ευρώ για να καλύψει την "τρύπα" στον προϋπολογισμό του από τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες, η οποία ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2021.

  Διαβάστε ακόμη

  "Κούρεμα" εισφορών 242 εκατ. ευρώ εντός του μήνα - Ποιους αφορά

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ