Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 17:54

  M. Βαρβιτσιώτης: Απλό, λειτουργικό και ασφαλές το πλαίσιο προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα

  M. Βαρβιτσιώτης: Απλό, λειτουργικό και ασφαλές το πλαίσιο προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "H Digital Nomads Visa που θεσπίσαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της πολιτικής "Blue Carpet Policy” προσφέρει ένα απλό, λειτουργικό, προσβάσιμο και ασφαλές πλαίσιο, ώστε να γίνει η Ελλάδα τόπος προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων", τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στο  1ο Συνέδριο Digital Mobilities Nomads and Remote Workers, που διοργανώθηκε διαδικτυακά στην Αθήνα από το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων.

  Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι σε μια εποχή που η εργασία αλλάζει μορφή και τα κράτη ανταγωνίζονται για να κερδίσουν όσους παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως, η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες για πολλούς λόγους, όπως η καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, οι εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες, το φτηνό κόστος ζωής, οι αυξημένες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, η διοικητική επάρκεια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και το ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτούς τους εργαζομένους.

  Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Εσθονία, η Κροατία και η Τσεχία, διαμόρφωσε μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέλκυσης πολιτών τρίτων χωρών, τη λεγόμενη "Blue Carpet Policy". Αναλυτικότερα, μετά τη Business Visa και τη Student Visa, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Digital Nomads Visa, για να προσελκύσει εργαζόμενους με αρκετά υψηλό εισόδημα (πάνω από 3.500€ μηνιαίως) και εξασφαλισμένα τα έξοδα διαβίωσής τους. Έτσι, πρόσθεσε, η Ελλάδα όχι μόνο δημιούργησε μια εύκολη ηλεκτρονική διαδικασία προσέλκυσής τους, αλλά δεν άφησε και περιθώριο καταστρατήγησης του νέου νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη νομιμοποίηση περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης.

  Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού επισήμανε το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την προσέλκυση των συγκεκριμένων τηλεργαζόμενων στην Ελλάδα και ιδίως για συγκεκριμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, όπου τείνουν να δημιουργηθούν clusters, προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια βελτίωσης και εξορθολογισμού των συστήματος χορήγησης visa, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή μιας νέας μορφής visa για τον ιατρικό τουρισμό (Medical Visa) και στην αναβάθμιση και αναμόρφωση της σχετικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ