Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 07:41

  Νέα ενισχυμένη επιδότηση ρεύματος τον Νοέμβριο

  Νέα ενισχυμένη επιδότηση ρεύματος τον Νοέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέα αύξηση στα ποσά της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος που λαμβάνουν όλοι οι καταναλωτές, αποφασίζει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις νέες ανατιμήσεις που έχουν προκύψει στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Αυτό αποκάλυψε χθες ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυξημένη επιδότηση θα αφορά το μήνα Νοέμβριο καθώς η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος καταγράφει νέα σημαντική αύξηση που δεν μπορεί να καλυφθεί από την επιδότηση που έχει ήδη ανακοινωθεί και ισχύει. "Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές" τόνισε ο κ. Σκρέκας.

  Σε ό,τι αφορά τέλος την πηγή χρηματοδότησης της αυξημένης επιδότησης, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα προέλθει από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση που υπεγράφη στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που κατευθυνόταν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ μειώθηκε από το 60% στο 38%. Σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ ποσοστό 40,86% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει συσταθεί για να ενισχύσει τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Εφόσον η υπάρχουσα κατανομή δεν επαρκεί τότε θα υπάρξει νέα αύξηση του ποσοστού των εσόδων που κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ