Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 16:40

  Γιατί μείωσαν τα επιτόκια δανείων οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο

  Γιατί μείωσαν τα επιτόκια δανείων οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Ύστερα από σταδιακή αύξηση των επιτοκίων που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και κλιμακώθηκε τον Αύγουστο, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν τον Σεπτέμβριο σε στοχευμένες μειώσεις του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Πάντως, τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες παραμένουν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

  Οι μειώσεις επιτοκίων ήταν πιο μεγάλες στην καταναλωτική πίστη, στα επιχειρηματικά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια -κυρίως άνω του 1 εκατ. ευρώ. Μικρότερες είναι οι μειώσεις επιτοκίων στη στεγαστική πίστη, καθώς εντοπίζονται κυρίως σε εκείνα με μικρή διάρκεια που προωθούν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες.

   

  Πληθωρισμός, ΕΚΤ και ζήτηση

  Ένας κοινός παράγοντας που επηρέασε τα επιτόκια την καλοκαιρινή περίοδο ήταν η ανησυχία για τον επερχόμενο πληθωρισμό και την πιθανότητα περιορισμού των μέτρων ρευστότητας από την ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά στην προσφορά και τη ζήτηση, υπήρξε μια μικρή υποχώρηση των ποσών εκταμίευσης για στεγαστικά δάνεια και μικρή μείωση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων, η οποία περιορίστηκε τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο γ’ τρίμηνο παρατηρήθηκε πιο έντονα η αύξηση της ίδιας συμμετοχής στα στεγαστικά δάνεια, με βοήθεια κυρίως από την οικογένεια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ποσά, χωρίς να μειώνεται η συνολική ζήτηση που εξακολουθεί να τρέχει με ετήσιους ρυθμούς 30-40%. Στα καταναλωτικά, όμως, δάνεια παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η οποία επανήλθε τον Αύγουστο, όταν, όμως, τα επιτόκια είχαν βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών λόγω των φόβων του πληθωρισμού.

  Τον Σεπτέμβριο, η κατάσταση στις αγορές ομολοποιήθηκε, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κάνοντας σαφές ότι η στήριξη θα συνεχιστεί. Η στεγαστική πίστη συνέχισε να τρέχει με τους ίδιους ρυθμούς, με τις τράπεζες να περιορίζουν κατά περίπου 1-5 μονάδες βάσεις τα κυμαινόμενα επιτόκια ή τα σταθερά για διάρκειες μικρότερες των πέντε ετών. Σε μεγαλύτερες διάρκειες υπήρξε οριακή άνοδος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Για παράδειγμα, τα σταθερά για 10 έτη αυξήθηκαν στο 3,35% από 3,33% τον Αύγουστο και από 3,09 τον Ιούνιο.

  Σε ό,τι αφορά στην πτωτική πορεία που είχαν ακολουθήσει τα επιτόκια κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2020, τραπεζικά στελέχη εξήγησαν ότι ήταν αποτέλεσμα κυρίως του ανταγωνισμού και της ζήτησης. Ουσιαστικά δεν υπήρχε ανοιχτή αγορά και ζήτηση.

  Νοικοκυριά

  Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην καταναλωτική πίστη, της οποίας η ζήτησησυνεχίζει αμείωτη, με τις νέες εκταμιεύσεις πλέον να δείχνουν ότι το σύνολο των νέων δανείων το 2021 θα ξεπεράσει εκείνων για στεγαστικά, τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι τράπεζες περιμένουν συνολικά καταναλωτικά δάνεια γύρω στα 900 εκατ. ευρώ, με τα 400 εκατ. να προέρχονται από την αγορά αυτοκινήτου, ενώ στη στεγαστική πίστη, οι εκταμιεύσεις να διαμορφωθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου γύρω στα 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο ανταγωνισμός, αλλά και η απόφαση των τραπεζών να αναλάβουν λίγο περισσότερο ρίσκο, αλλά και να μετριάσουν τα κόστη των υφιστάμενων δανείων, προχώρησαν σε μικρές μειώσεις στα καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο (στο 11,29% από 12,03% τον Αύγουστο), όπως και σε όλα τα λεγόμενης τακτής λήξης μέχρι 5 έτη (στο 8,99% από 9,17%). Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η μείωση στα καταναλωτικά με εξασφαλίσεις (πτώση στο 9,93% από 11,36% τον Αύγουστο).

  Επιχειρηματικά δάνεια

  Σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες προχώρησαν σε μειώσεις ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων και των δανείων. Το μέσο επιτόκιο στα επιχειρηματικά έπεσε τον Σεπτέμβριο στο 2,69% από 3,33% τον Αύγουστο, κυρίως από τη μείωση των επιτοκίων σε δάνεια άνω των 250.000 ευρώ (3,28% από 3,35%) και ακόμη περισσότερο στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (2,41% από 3,15% τον Αύγουστο). Οριακή ήταν η μείωση στα επιτόκια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, στα δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια (γραμμές πίστωσης, κά) το επιτόκιο μειώθηκε στο 4,61% από 4,63%, και σε εκείνα της τακτής λήξης αυξήθηκε λίγο στο 3,27% από 3,34% τον Αύγουστο, όταν για όλες τις υπόλοιπες μειώθηκε κατά περίπου 30 μονάδες βάσεις στο 2,52%.

  Η εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τις τράπεζες, τόσο από τις παρουσιάσους τους σε αναλυτές και επενδυτές, όσο και από τις απαντήσεις στην έρευνα BLS της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι τράπεζες δεν διέβλεπαν μεγάλες αλλαγές ως προς το κόστος των κεφαλαίων τους ή άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επιτόκιά τους. Από την άλλη πλευρά, διέβλεπαν ένταση του ανταγωνισμού, κυρίως στα μεγάλα δάνεια, με στόχο να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια στην επιχειρηματική τραπεζική, εν όψει του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συμπίεση του κέρδους από τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια είναι ένας λόγος για τη στροφή στη λιανική τραπεζική, με επιθετικές κινήσεις στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, όπου το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο.

  Εξάλλου, όπως δείχνει η πορεία των επιτοκίων για δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες συνέχισαν να λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα του κινδύνου και προχώρησαν σε αύξηση επιτοκίων. Για παράδειγμα, το μέσο επιτόκιο για τη συγκεκριμένη ομάδα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 5,09% από 4,70% τον Αύγουστο. Μάλιστα, τα επιτόκια προς επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν ακόμα και στα δάνεια με εξασφαλίσεις (4,93% από 4,54% τον Αύγουστο).

  Σύγκριση Ελλάδας - Ευρώπης

  Πάντως, παρά τις μειώσεις, τα επιτόκια δανείων στην Ελλάδα παραμένουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ακόμα και με χώρες που πέρασαν από μνημόνια και κόκκινα δάνεια, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:

  -Το μέσο επιτόκια καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σταθερό έως 1 έτος, στην Ελλάδα ήταν τον Σεπτέμβριο στο 11,29%, όταν στην Ευρωζώνη ήταν 5,44% και στις υπόλοιπες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία), μεταξύ 3,16% (Ισπανία) και 8,12% (Ιρλανδία). Τα καταναλωτικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως 5 έτη στην Ελλάδα ήταν στο 8,99%, όταν το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο στην Ευρωζώνη ήταν 4,67% και το αμέσως χαμηλότερο από της Ελλάδας στο 7,15% (Ισπανία).

  -Το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 2,87%, έναντι 1,30% στην Ευρωζώνη και έναντι 2,74% στην Ιρλανδία, όπου ήταν το υψηλότερο.

  -Στα επιχειρηματικά δάνεια κάτω των 250.000 ευρώ (και διάρκεια έως τρία έτη), στην Ελλάδα το επιτόκιο είναι 4,35%, έναντι 1,80% στην Ευρωζώνη. Στα μεγάλα δάνεια, το επιτόκιο στην Ελλάδα είναι 2,41% (κυμαινόμενο ή σταθερό για 1 έτος) και στην Ευρωζώνη 1,26%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ