Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 11:26

  Η Αθήνα στις 80 κορυφαίες πόλεις στον κόσμο για εξ αποστάσεως εργασία

  ψηφιακοί νομάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τις πόλεις που είναι πιο προσιτές και ελκυστικές για εκ αποστάσεως εργασία εντοπίζει έρευνα της WorkMotion, αξιολογώντας παράγοντες που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με την απασχόληση, το κόστος διαβίωσης, τις υποδομές και τη δυνατότητα διαβίωσης.

  Η Μελβούρνη είναι η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη στον σχετικό δείκτη ο οποίος περιλαμβάνει 80 πόλεις, σημειώνοντας καλή βαθμολογία σε ότι αφορά τους παράγοντες συμμόρφωσης στην απασχόληση, την ευτυχία των πολιτών και την βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες. Το Μόντρεαλ και το Σίδνεϊ κατατάσσονται στη δεύτερη και την Τρίτη θέση. Το Δουβλίνο κατατάσσεται στην καλύτερη θέση σε ότι αφορά την ευκολία συμμόρφωσης στην απασχόληση, που σημαίνει ότι οι ισχύοντες κανονισμοί είναι πιο απλοί, και ακολουθούν το Ελσίνκι και η Κοπεγχάγη. Η πόλη με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες είναι η Κοπεγχάγη, ακολουθούμενη από τη Βέρνη και το Ουέλινγκτον. Η Κωνσταντινούπολη έχει τους πιο ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, και ακολουθούν η Λισαβόνα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 48η όγδοη θέση της γενικής κατάταξης που περιλαμβάνει τις 80 πόλεις κορυφαίες πόλεις στον κόσμο με σκορ 71,23 στα 100.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως ο σχετικός δείκτης της WorkMotion αποκαλύπτει ποιες πόλεις διευκολύνουν καλύτερα την εξ αποστάσεως εργασία και ποιες είναι πιο ελκυστικές για μετεγκατάσταση των εργαζομένων, καθώς και τα τρέχοντα πρότυπα εργασίας εξ αποστάσεως.

  Η εταιρεία ξεκίνησε τη μελέτη προσδιορίζοντας μια λίστα δεικτών που επηρεάζουν το εάν μια πόλη είναι καλό μέρος για μετεγκατάσταση, καλύπτοντας τους κανονισμούς συμμόρφωσης για την απασχόληση, τις υποδομές, το κόστος και την καλή διαβίωση. Στη συνέχεια αξιολόγησε χιλιάδες πόλεις παγκοσμίως σε σχέση με μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με την εξ αποστάσεως εργασία, προτού επιλέξει τις 80 πόλεις με την καλύτερη βαθμολογία.

  Για την πρώτη κατηγορία που αφορά τη συμμόρφωση με την εξ αποστάσεως απασχόληση, αξιολογήθηκε α) πόσο απλό είναι για τις εταιρείες να προσλαμβάνουν εργαζομένους εξ αποστάσεως βάσει της τοπικής νομοθεσίας, επιπλέον των β) νομικών απαιτήσεων που πρέπει να τηρούν όταν απασχολούν εξ αποστάσεως εργαζόμενο. Σε αυτές τις δύο υποκατηγορίες η Αθήνα έρχεται 62η και 60η αντίστοιχα.

  Προσδιορίστηκε επίσης εάν οι τοποθεσίες στη μελέτη πρόσφεραν μια συγκεκριμένη βίζα για απομακρυσμένους εργαζόμενους, όπου αναφέρεται πως στην Ελλάδα έχει ήδη ανακοινωθεί η σχετική νομοθεσία.

  ,λ''

  Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν το κόστος ζωής σε κάθε πόλη μελετώντας α) τους τοπικούς φορολογικούς συντελεστές, β) το κόστος στέγασης και γ) τη διαθεσιμότητα στέγασης, καθώς και δ) πόσο προσιτή είναι η πόλη για τρόφιμα, ενέργεια και άλλα έξοδα διαβίωσης. Η Αθήνα κατατάσσεται στην 59η , στην 24η, στην 28η και στην 20η θέση.

  ψψω

  Παράλληλα, αξιολογήθηκε η αστική υποδομή κάθε πόλης αναλύοντας τα επίπεδα πολιτικής σταθερότητας (68η η Αθήνα), ισότητας των φύλων (70η), ισότητας μειονοτήτων (70η)  ισότητας LGBT+ (69η). Αξιολογήθηκε επίσης το επίπεδο ασφάλειας των πόλεων (42η η Αθήνα), εκτός από την ποιότητα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (76η θέση), του συστήματος υγείας και της πρόσβασης των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη (62η θέση η Αθήνα).

  Τέλος, η έρευνα ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της βιωσιμότητα κάθε πόλης εξετάζοντας την ποιότητα και την ποικιλία των πολιτιστικών αξιοθέατων που προσφέρονται (31η θέση η Αθήνα), το κόστος και την ποιότητα της κινητικότητας (68η θέση η Αθήνα) και την ευτυχία των πολιτών (76η θέση η Αθήνα). 

  β ω

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ