Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 08:42

  Διευθυντές βάσει απόδοσης για να τρέξει ο e-ΕΦΚΑ

  Χατζηδάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Παρεμβάσεις στο "καθεστώς” λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ θα προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, από στελέχη των ταμείων τα οποία έχουν συμμετάσχει σε διαδικασίες προετοιμασίας του νομοσχεδίου στο Υπουργείο Εργασίας, βασικά σημεία των επερχόμενων αλλαγών θα είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αλλαγής διευθύνσεων, η ανάπτυξη της πρακτικής των αναθέσεων έργων στον ιδιωτικό τομέα, η θέσπιση νέων δομών, η τακτοποίηση των καθηκόντων των υπαλλήλων, η εισαγωγή μόνιμης δυνατότητας σύστασης ομάδων εργασίας.

  Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, προ ημερών, με δηλώσεις προανήγγειλε το σχετικό νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό” του εν λόγω φορέα, αναφέροντας πως "θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη”.

  Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στα ταμεία, αναμένεται να περάσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

  Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης το νομοσχέδιο θα προβλέπει "εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ”, οι οποίες θα φέρουν "μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και λιγότερα "σούρτα-φέρτα" ανάμεσα στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ”.

  Ο ίδιος επισήμανε πως "εκ των προτέρων ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση, ούτε καν για κάτι παραπλήσιο”.

  Τόνισε επίσης πως "θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες”.

  " Στόχος είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός ΕΦΚΑ”, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα κάνει καλύτερη τη ζωή των υπαλλήλων του και ακόμη περισσότερο εκείνη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων”.

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του Capital.gr, οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του Υπ. Εργασίας προβλέπουν τη διοικητική απλοποίηση.

  Αυτό σημαίνει πως στο τραπέζι έχει πέσει να δοθεί η δυνατότητα στο διοικητή να μπορεί να αλλάζει πιο εύκολα -σε σχέση με το υφιστάμενο "καθεστώς” διευθυντές σε διάφορες υπηρεσίες στον e-ΕΦΚΑ- σε περίπτωση που απόδοση τους δεν κρίνεται αποτελεσματική σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

  Υπενθυμίζεται πως με τα έως τώρα δεδομένα, για να αλλάξει διευθυντή σε μία υπηρεσία του, χρειάζεται να περάσει από τακτικές κρίσεις, συνεντεύξεις κλπ.

  Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο το οποίο εξετάζουν αρμόδια στελέχη θα πάψει να ισχύει και οι διαδικασίες αλλαγής διεύθυνσης θα "τρέχουν” πιο απλά και, έτσι, πιο γρήγορα.

  Ωστόσο, δεν λείπουν οι επιφυλάξεις σε σχέση με αυτό το σενάριο, οι οποίες εδράζονται στις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

  Παραπέρα, εξετάζεται  η θέσπιση νέων δομών. Και αυτό γιατί έχουν λειτουργήσει νέες "μονάδες” του e-ΕΦΚΑ, όπως π.χ. το περίφημο "Πράσινο Κτίριο” επί της λεωφόρου Κηφισίας, όπου έχει συσταθεί το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες -καθώς δεν ανήκουν στις θεσμοθετημένες δομές του ασφαλιστικού υπερ-φορέα, δεν έχουν δικό τους διευθυντή.

  Αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύει εύρυθμη λειτουργία του. Στο τραπέζι έχει πέσει, για αυτό το λόγο, η θεσμοθέτηση δομών όπως η προαναφερθείσα, έτσι ώστε να μπορεί να έχει τη δική τους διεύθυνση και να λειτουργεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο, από διοικητικής άποψης.

  Εξάλλου, εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι η θεσμοθέτηση νέων θέσεων εργασίας υπαλλήλων του e- ΕΦΚΑ με βάση καθήκοντα τα οποία έχουν προκύψει τελευταία.

  Για παράδειγμα, η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής του 1555 έχει απαιτήσει την εμπλοκή υπαλλήλων των ταμείων, οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορα άλλα πόστα.

  Οι εισηγήσεις, οι οποίες εξετάζονται προβλέπουν πως θα πρέπει πχ οι υπάλληλοι που απασχολούνται στην απάντηση τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών ερωτημάτων ασφαλισμένων, αν απασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο και όχι και με αυτό.

  Ενδεικτικά, πηγές του Capital.gr από παράγοντες των ταμείων αναφέρουν πως υπάρχουν υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ τα οποία λαμβάνουν εκατοντάδες e-mails ημερησίως.

  Παραπέρα, εκείνο το οποίο συζητείται από αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας είναι η θεσμοθέτηση των ομάδων εργασίας (διοικητικά) ανώτερων υπαλλήλων των ταμείων.

  Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται από αρμόδια στελέχη πως έχει συνεισφέρει θετικά αποτελέσματα στην επίτευξη υπηρεσιακών στόχων (πχ έκδοση περισσοτέρων συντάξεων) αλλά και στην προετοιμασία νομοθετικών πρωτοβουλιών.

  Ωστόσο, αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο χρειάζεται νέο νομικό πλαίσιο προκειμένου να μονιμοποιηθεί.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εφόσον περάσουν οι παραπάνω ή όποιες άλλες παρεμβάσεις θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα είναι διαφορετικό -τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία του – από εκείνο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του Δεκεμβρίου, όπως έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά προς τους θεσμούς.

  Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται η παραπέρα ανάπτυξη των αναθέσεων έργων στον ιδιωτικό τομέα σε διάφορες λειτουργίες του e-ΕΦΚΑ.

  Διαβάστε ακόμη:

  - e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος πιστοποίησης δικηγόρων και λογιστών

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ