Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 18:21

  "Πράσινη" ναυτιλία: Οι ακτοπλόοι επικροτούν την πρωτοβουλία Κ. Μητσοτάκη - "Καμπανάκι" για το κόστος

  "Πράσινη" ναυτιλία: Οι ακτοπλόοι επικροτούν την πρωτοβουλία Κ. Μητσοτάκη - "Καμπανάκι" για το κόστος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετικοί για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την "πράσινη" ναυτιλία εμφανίζονται οι ακτοπλόοι, με τον Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) να υπογραμμίζει ότι στηρίζει την την πρόταση του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι "βρισκόμαστε στη διάθεσή του για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εθνικά και διεθνή forα με γνώμονα την απανθρακοποίηση του κλάδου με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων".

  Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΕΝ:

  Επικροτούμε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόταση δημιουργίας Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών για Εναλλακτικά Ναυτιλιακά Καύσιμα και Τεχνολογίες.

  Η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με τις πραγματικές εξελίξεις της τεχνολογίας στην αγορά.

  Για την επίτευξη των στόχων μας είναι απαραίτητη η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, συνεπώς είναι σημαντικό τα όποια μέτρα να στηρίζονται σε επαρκείς μελέτες για τον τύπο των καυσίμων αυτών και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη χρησιμοποίησή τους, καθώς και απτά στοιχεία επάρκειάς τους.

  Ειδικά για τη χώρα μας, τυχόν μέτρα που συντελούν μόνο στην επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς χωρίς πραγματικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος, κινδυνεύουν να επιβαρύνουν υπέρμετρα τον επιβάτη της ελληνικής ακτοπλοΐας, αλλά και τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στα ελληνικά νησιά.

  Υπενθυμίζεται ότι, η σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική χώρα γίνεται κυρίως με επιβατηγά πλοία για τους επιβάτες και σχεδόν αποκλειστικά για τα εμπορεύματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική συνοχή και ακεραιότητα της χώρας μας αλλά και την οικονομική της ανάπτυξη.

  Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι το επιβατικό μεταφορικό έργο των πλοίων στην Ελλάδα αποτελεί το 18% των ενδομεταφορών στην ΕΕ. Το 2019 μεταφέρθηκαν 35.500.000 επιβάτες, 8.800.000 οχήματα ΙΧ και 1.300.000 φορτηγά.

  Επίσης σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ τον Ιανουάριο του 2021 η Επιβατηγός Ναυτιλία συμμετέχει με 13,6 δισ, ή με 7,4% στο ΑΕΠ της χώρας.

  Τέλος λαμβανομένου υπόψη ότι στις επιβατικές μεταφορές δεν υφίσταται μετακύλιση του κόστους σε άλλους τρίτους παρά μόνον στο επιβατικό κοινό και στην εμπορική ζωή του τόπου, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα επιβατηγά πλοία, ειδικά σε νησιωτικές χώρες όπως η Ελλάδα, συνυπολογίζοντας το "εξωτερικό" κόστος όλων των νέων πρωτοβουλιών στην οικονομική ανάπτυξη και συνοχή της χώρας.

  Στηρίζουμε την πρόταση του κ. Πρωθυπουργού και βρισκόμαστε στη διάθεσή του για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εθνικά και διεθνή forα με γνώμονα την απανθρακοποίηση του κλάδου με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ