Σάββατο, 23-Οκτ-2021 20:00
Ποιοι ζητούν και γιατί καταναλωτικά δάνεια

Του Λεωνίδα Στεργίου
Τα lockdown και η αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης δεν αύξησαν μόνο τις καταθέσεις, αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια. Μάλιστα, οι εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων από τις αρχές της πανδημίας μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις αντίστοιχες για στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, τα νέα καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν σε 648 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, με συντηρητικές εκτιμήσεις. Κατά το 2020, το σύνολο των νέων καταναλωτικών δανείων είχε διαμορφωθεί στα 834,7 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο για φέτος για τα στεγαστικά δάνεια (800 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη λιανικής τραπεζικής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr, μεγάλο μέρος της δυναμικής στην αγορά αυτή προέρχεται από το αυτοκίνητο. Σχεδόν τα μισά καταναλωτικά δάνεια αφορούν στην αγορά αυτοκινήτου, η οποία παραμένει σταθερά ανοδική και ενισχύεται με την ηλεκτροκίνηση και τα επιδοτούμενα προγράμματα (για ηλεκτροκινούμενα ΙΧ).
Για παράδειγμα, στο επτάμηνο του 2021, το σύνολο των εκταμιεύσεων, πλην των δανείων αυτοκινήτων, είχε διαμορφωθεί γύρω στα 280 εκατ. ευρώ. Μόνο για αγορά αυτοκινήτου είχαν εγκριθεί και χορηγηθεί δάνεια άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο προφίλ της ζήτησης, μεγάλο μερίδιο αγοράς έχουν κερδίσει τα μικρά δάνεια μέσω κινητού τηλεφώνου. Σε αυτή την κατηγορία είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας 39-40 ετών. Το μέσο δάνειο είναι χαμηλότερο των 1000 ευρώ, αν και το ποσό αυτό έχει μεγάλη διαφοροποίηση από τράπεζα σε τράπεζα. Τα δάνεια αυτά καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, όπως ζημίες, δίδακτρα σχολείων, υγεία, κλπ. Το προφίλ των πελατών και σε αυτή την κατηγορία εμφανίζεται αρκετά πιο συντηρητικό από ό,τι εκείνο παλαιότερων δεκαετιών. Η χρήση των fast loans δεν γίνεται για κατανάλωση κατά τη συντριπτική πλειονότητα. Ζητούν όσο το δυνατόν μικρότερο ποσό και το αποπληρώνουν με την πρώτη ευκαιρία.
Το συντηρητικό προφίλ της νέας γενιάς πελατών των τραπεζών φαίνεται και από τη μηδενική σχεδόν χρήση της πιστωτικής κάρτας. Ή όπου χρησιμοποιείται, αυτό γίνεται για τις άτοκες δόσεις. Τα fast loans φαίνεται ότι έχουν υποκαταστήσει τις υπεραναλήψεις και τις πιστωτικές κάρτες στην περίπτωση κάποιας έκτακτης οικονομικής ανάγκης. Το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων αποπληρώνονται. Επίσης, δεν έχουν ζήτηση τα καταναλωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις.
Τα υπόλοιπα καταναλωτικά δάνεια, πλην των αυτοκινήτων, προέρχονται κυρίως για την αγορά διαρκών αγαθών, όπως εξοπλισμός σπιτιού. Το μέσο καταναλωτικό δάνειο κυμαίνεται γύρω στα 1000-1500 ευρώ και ο μεγάλος όγκος του προέρχεται από συνεργαζόμενους εμπόρους και λιανικές αλυσίδες. Κύριοι πελάτες για τα δάνεια αυτά είναι οικογένειες, με τα ενήλικα μέλη άνω των 44 ετών.
Στην αγορά αυτοκινήτου, το μέσο καταναλωτικό δάνειο διαμορφώνεται μεταξύ 11.000 και 12.000 ευρώ. Πελάτες είναι κυρίως άνδρες άνω των 40 ετών. Στα μηχανάκια, τα ποσά είναι αρκετά μικρότερα, όπως και η ηλικία, όπου επικρατούν επίσης άνδρες, αλλά ανύπαντροι.
Το μέσο εκπαιδευτικό προφίλ δεν διαφοροποιείται από εκείνο των στεγαστικών δανείων ή του μέσου πελατολογίου της κάθε τράπεζας και κυριαρχείται από ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Από την έρευνα του Capital.gr για τα δημογραφικά και το προφίλ των πελατών των τραπεζών προέκυψαν σημαντικές διαφορές σε κάποια κριτήρια ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα.
Διαβάστε ακόμα:
- Αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα καταθέτη
- Ποιους δανειολήπτες στοχεύουν οι τράπεζες για νέα στεγαστικά
- Στην Ελλάδα τα ακριβότερα στεγαστικά δάνεια
- Στοιχεία ΕΚΤ: Στην Ελλάδα τα ακριβότερα τραπεζικά δάνεια