Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Οκτ-2021 00:16

  Δεν προχώρησε τελικά σε αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P

  Standard and Poors
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν προχώρησε τελικά σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, η S&P Global Ratings, γεγονός που σημαίνει ότι ο οίκος αξιολόγησης ενδεχομένως θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την επόμενη αξιολόγησή του που είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2022.

  Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αναβάθμισε ήδη την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο "ΒΒ" με θετικές προοπτικές - δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

  Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις ελπίδες της αγοράς για μια θετική έκπληξη από τον οίκο -καθώς θα αποτελούσε ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα, ειδικά εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων της ΕΚΤ για την "τύχη” της χώρας στη μετά PEPP εποχή-, αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν "υπερβολή" μια νέα αναβάθμιση της χώρας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

  Άλλωστε και οι θετικές προοπτικές που δίνει από τον Απρίλιο ο οίκος για την Ελλάδα, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης αλλά σε διάστημα 12-18 μηνών περίπου.

  Υπενθυμίζεται ότι η S&P κατά την αναβάθμιση τον περασμένο Απρίλιο υπογράμμισε τα εξής σημεία: "Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα εντός των επόμενων 12-18 μηνών εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό, τι προβλέπουμε αυτήν τη στιγμή και ισχυρότερη από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η αναβάθμιση θα μπορούσε επίσης να εξαρτηθεί από μια σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μια σημαντική μείωση των NPEs στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας".

  Επίσης, ο οίκος είχε επισημάνει πως "θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν παράλληλα με μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τις βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις. Σε αυτό το σενάριο, τα NPEs στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα συρρικνωθούν επίσης σημαντικά, πράγμα που θα ωφελήσει τη νομισματική μετάδοση, κατά την άποψή μας".

  Σημειώνεται ότι το τελευταίο "ραντεβού” της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης για το τρέχον έτος είναι με την Moody’s στις 19 Νοεμβρίου, ενώ το 2022 τον "χορό” των αξιολογήσεων ανοίγει η Fitch στα μέσα Ιανουαρίου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ