Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 14:39
Β. Ράπανος: Δάνεια 11 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία το οκτάμηνο

Του Λεωνίδα Στεργίου
"Οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία και αυτό το έχουν κάνει πράξη και κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας", τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος στη Βουλή.
Στη συζήτηση για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από το τραπεζικό σύστημα ο κ. Ράπανος σημείωσε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα υπόκεινται σε αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και δεν μπορούν να χρηματοδοτούν πέραν των πιστωτικών κριτηρίων.
"Παρόλα αυτά στη δύσκολη σημερινή συγκυρία οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκταμιεύσει δάνεια 11 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 8,9 δισ. ευρώ απο ίδια κεφάλαια. Πέραν όμως της προσπάθειας διεύρυνσης της χρηματοδοτικής βάσης οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δίνουν δάνεια σε οικονομικές μονάδες που δεν έχουν στοιχεία, που έχουν αρνητικά ή ανεπαρκή κεφάλαια που δεν έχουν ούτε ασφαλιστική ενημερώτητα που είναι υπερδανεισμένες ή δεν απασχολούν ούτε έναν εργαζόμενο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος.
Στο σημείο αυτό επεσήμανε το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέροντας τα εξής στοιχεία:
1. Ο κύκλος εργασιών ανά απασχολούμενο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανέρχεται σε 56.000 ευρώ όταν στη Ιρλανδία το αντίστοιχο μέγεθος είναι 312.000 ευρώ και σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο ανω των 100.000 ευρώ.
2. Η παραγωγικότητα εργασίας στην Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε.
3. Το 1/4 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν απασχολεί ούτε έναν εργαζόμενο.
4. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν και της ΕΚΤ μόνο το 5,3% έχει εξαγωγική δραστηριότητα.
Γιατί απορρίπτονται οι αιτήσεις δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε ο κ. Ράπανος, η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχεί σε άνω του 50% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης όσο δηλαδή περίπου σε Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία και άλλες χώρες όπου τα μεγέθη είναι αρκετά μεγαλύτερα.
Ολοκληρώνοντας διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν κάθε βιώσιμη πρόταση και κάλεσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να επενδύσουν και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία.
Ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος εκπροσώπησε την Κεντρική Τράπεζα στη συζήτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Ο κ. Μαλλιαρόπουλος σημείωσε ότι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ. Όμως η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις στο οκτάμηνο εμφανίζεται οριακά αρνητική κυρίως για τους εξής λόγους:
- Μεγάλες αποπληρωμές δανείων λόγω της ρευστότητας από τα μέτρα στήριξης και τους τζίρους συγκεκριμένων κλάδων που σχετίζονται με την καλοκαιρινή σεζόν.
- Λιγότερα διαθέσιμα ποσά από την αναπτυξιακή τράπεζα λόγω υπέρβασης του ορίου την περασμένη χρονιά.
- Απροθυμία ζήτησης για νέο δανεισμό.
-Απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών για ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων λόγω χαμηλών επιτοκίων, αβεβαιότητας, ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και από τα αυξημένα κέρδη τους από ομόλογα.
Παρόλα αυτά δεν υποτίμησε το γεγονός ότι ο Ακαθάριστος Τραπεζικός Δανεισμός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθε στο 41% όταν η προστιθέμενη αξία τους στην ελληνική οικονομία αντιστοιχεί στο 57%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαίκή Ένωση είναι 53%, υπογραμμίζοντας έτσι την υψηλότερη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.