Τρίτη, 19-Οκτ-2021 12:30
Π. Τσακλόγλου: Η μεταρρύθμιση στο Επικουρικό θα βοηθήσει τον 2ο και 3ο πυλώνα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση εξοικειώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην προσωπική αποταμίευση και στη μακροπρόθεσμη επένδυση και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τόσο του 2ου, όσο και του 3ου πυλώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλιση στο συνέδριο του Economist για το δημογραφικό. Η ανάπτυξη της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης περνά από τη συνειδητοποίηση της αξίας τους, μεταξύ άλλων δήλωσε ο ίδιος.
Ο κος Τσακλόγλου τόνισε πως μελλοντικά, ο συνταξιούχος θα έχει τρεις συντάξεις: Την εθνική, η ανταποδοτική και η κεφαλαιοποιητική -επικουρική. Η καθεμία θα έχει το δικό της κίνδυνο. Τα βασικά οφέλη της μεταρρύθμισης της επικουρικής ασφάλισης είναι η άμβλυνση των συνεπειών του δημογραφικού κινδύνου, η εξασφάλιση υψηλότερων συντάξεων, η επένδυση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και η παροχή αντικινήτρων για ανασφάλιστη εργασία
Εισάγουμε κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά για να εξασφαλίσουμε καλύτερες συντάξεις, δήλωσε ο κος Τσακλόγλου.
Ο κος Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH Ασφαλιστική, δήλωσε πως η ασφάλεια μπορεί να είναι δημόσια και μπορεί να είναι ιδιωτική.
Ο Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του εξωσυστημικά για την υγεία τα διπλά από ο,τι πληρώνει ο μέσεος Ευρωπαίος, σημείωσε.
Ο κος Σαρηγεωργίου τόνισε πως όταν κοιτάζουμε την Ελλάδα από ψηλά φαίνεται, σε σχέση με το πεδίο της ασφάλισης, πως έχουμε κάνει την εξής επιλογή: Για όλα βασιζόμαστε στο δημόσιο. Όμως, το δημόσιο δεν μπορεί να τα καλύψει όλα, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.
Ο κος Σαρηγεωργίου σημείωσε πως ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 50% του ΑΕΠ τα χρήματα, τα κεφαλαιοποιητικά ενώ η Ελλάδα είναι στο "μηδέν κόμμα κάτι”.
Ο μέσος πολίτης βγαίνοντας στην σύνταξη έχει "στην άκρη” 6 μηνών μισθούς, ενώ ο μέσος Έλληνας έχει "στην άκρη” μισθούς τριών ημερών, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.
Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να βάζει στην άκρη λεφτά προ φόρων, σημείωσε ο κος Σαρηγεωργίου.
Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα δημόσια νοσοκομεία είναι κατώτερα της Ευρώπης, δήλωσε ο κος Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Γήρανσης.
Αυτές είναι οι τελευταίες ευκαιρίες που έχει η χώρα. Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση έπρεπε να γίνουν τη δεκαετία του '90, σημείωσε ο καθηγητής.
Τα προβλήματα της υγείας είναι χειρότερα της ασφάλισης, σημείωσε λόγω της πανδημίας και της γήρανσης.
Το προϊόν της υγείας για να προσφερθεί πρέπει κάποιος να το χρηματοδοτήσει, τόνισε ο κος Νεκτάριος.
Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσει να αυξάνει και η κρατική χρηματοδότηση, σημείωσε ο ίδιος. Αν χαθεί και αυτή η 10ετία, σημείωσε ο κος Νεκτάριος, θα είναι τέτοια η έκταση του προβλήματος, που δεν θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει όχι μόνο μία επόμενη πανδημία αλλά και τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων.
Ο καθηγητής σημείωσε πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης, να αρχίσει η αναγκαία μεταρρύθμιση στην υγεία, σημείωσε ο κος Νεκτάριος.