Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 20:20
Η Ελλάδα γίνεται από δανειολήπτης, πιστωτής του ΔΝΤ

Του Τάσου Δασόπουλου
Τη διαδικασία με την οποία η Ελλάδα θα γίνει από δανειολήπτρια, πιστωτής του ΔΝΤ περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την κύρωση της απόφασης για τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού, τα λεγόμενα New Arrangements to Borrow (NAB), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Με τη συμφωνία, η Ελλάδα θα γίνει η 39η χώρα που θα ενταχθεί στη συμφωνία, παρέχοντας πρόσθετους πόρους στο Ταμείο με καθυστέρηση 11 ετών από την έγκριση συμμετοχής της χώρας στις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού που προβλέφθηκε, για πρώτη φορά, με απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 2010.
Με την εν λόγω απόφαση καθορίστηκε από το Ταμείο η συμμετοχή 13 νέων μελών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, καθώς και η αύξηση των πόρων των συμμετεχόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
"Τελικά, η χώρα μας, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, δεν προσχώρησε -το 2010- στη σχετική απόφαση”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται τώρα.
Συγκεκριμένα, με το παρόν Σχέδιο Νόμου ενεργοποιείται η συμμετοχή της Ελλάδας στις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού.
Το ποσό της συμμετοχής ανέρχεται στα 1.681,2 εκατ. SDR, δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε μερίδια συμμετοχής (quotas), συνεπώς οι συμφωνίες που προβλέπονται στην απόφαση των NAB ενεργοποιούνται μόνο όταν δεν επαρκούν τα μερίδια συμμετοχής για να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί μία κρίση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.
Συνεπώς, η Ελλάδα, με την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, δηλώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει μελλοντικά, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πόρους, οι οποίοι αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το προβλεπόμενο στη συμφωνία ποσό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση του οικονομικού συστήματος.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κάλυψη αυτού του ποσού θα γίνει με την χορήγηση δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το Ελληνικό Δημόσιο, για την παροχή πόρων στο Ταμείο. Η διαδικασία αυτή έχει πάρει και την έγκρισης της ΕΚΤ, ενώ όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ παρόμοια διαδικασία ακολούθησαν η Ιταλία και η Αυστρία κατά την ένταξή τους στις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού (NAB).
Πλέον, η Ελλάδα, από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει -αποτελεσματικά- τον σκοπό λειτουργίας του.
Για να το επιτύχει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δρομολογεί στοχευμένες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα:
1. Το ΥΠΟΙΚ έχει προχωρήσει σε 2 πρόωρες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων της χώρας μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προεξοφλώντας περίπου το 75% αυτών.
Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η αξιοπιστία της χώρας, μειώθηκε ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίστηκε ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, ενώ βελτιώθηκαν βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Επιπλέον, δρομολογεί την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων. Το ξεκίνησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα το ολοκληρώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
2. Δρομολογείται για πρώτη φορά η πρόωρη εξόφληση μέρους των πρώτων διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα GLF.
3. Η Ελλάδα συμμετέχει, με την καταβολή πόρων ύψους 11 εκατ. δολαρίων, στο Ταμείο Αρωγής και Ανάσχεσης Καταστροφών (Catastrophe Containment and Relief Trust), που λειτουργεί εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
4. Η χώρα έχει εκδηλώσει -επίσημα- την πρόθεση, κατόπιν παρότρυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τα μέλη με ισχυρή οικονομική θέση, να προχωρήσει στον δανεισμό μέρους των SDR που έλαβε, μετά τη νέα ανακατανομή που ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου.
Τα ποσά θα κατευθυνθούν προς κράτη-μέλη με λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, είτε μέσω ενός υφιστάμενου ταμείου, με την ονομασία Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), είτε μέσω ενός νέου ταμείου που συζητείται να δημιουργηθεί, το Resilience and Sustainability Trust, το οποίο και θα μπορούσε να παρέχει δάνεια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για έργα σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. κλιματική αλλαγή).