Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Οκτ-2021 16:00

  Νέος γύρος ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του e- EΦΚΑ

  e-εφκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Στην παραπέρα ψηφιοποίηση υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ προχωρά το Υπουργείο Εργασίας.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr επιπλέον 15 υπηρεσίες των ταμείων θα γίνουν ηλεκτρονικές, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το πεδίο των ψηφιακών συναλλαγών με τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, κάτι που αποτελεί ένα εκ των κεντρικών στόχο του Υπ. Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη και της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ υπό τον κο. Παναγιώτη Δουφεξή.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρώτες στη λίστα της ψηφιοποίησης είναι οι διαδικασίες υποβολής αίτησης για τα επιδόματα μητρότητας και τα επιδόματα ασθενείας.

  Σημειώνεται πως ήδη για κάποια επιδόματα ασθενείας είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή σχετικής αίτησης.

  Ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα επεκταθεί στο σύνολο των σχετικών αιτημάτων. Όσον αφορά τα επιδόματα μητρότητας, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική αίτηση τους. Αυτό, όμως, θα αλλάξει σύντομα, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

  Την ίδια ώρα, προωθείται -σημαντική -και συγκεκριμένα κατά το ήμισυ- μείωση του χρόνου χορήγησης για τα προαναφερθέντα επιδόματα (ασθενείας και μητρότητας)

  Η σημαντική αυτή μείωση στους χρόνους χορήγησης των επιδομάτων κατέστη εφικτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ- καθώς:

  -Αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, όλοι οι θεράποντες ιατροί του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η.Δ.Ι.Κ.Α. έχουν πλέον τη δυνατότητα να βεβαιώσουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Η σχετική πρόβλεψη υπήρξε και ένα πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων που τώρα ικανοποιείται.

  -Αναφορικά με το επίδομα ασθενείας, όλοι οι θεράποντες ιατροί τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι επίσης πιστοποιημένοι στην Η.Δ.Ι.Κ.Α, έχουν τη δυνατότητα πλέον να χορηγήσουν βεβαιώσεις ανικανότητας προς εργασία λόγω ασθένειας, των πρώτων 15 ημερών του έτους χωρίς να υφίσταται η αναγκαιότητα της παραπομπής των ασθενών στις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποσυμφόρησή τους και την ταχύτερη ολοκλήρωση των αιτημάτων για επιδόματα ασθενείας. 

  Με την εφαρμογή των παραπάνω, ο ασφαλισμένος παύει να ταλαιπωρείται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ- καθώς αίρονται γραφειοκρατικά κωλύματα που σχετίζονταν με την επικύρωση της γνωμάτευσης του ιδιώτη γιατρού από τις Υγειονομικές Επιτροπές. Πλέον παρέχεται η δυνατότητα να λαμβάνει τις ιατρικές βεβαιώσεις και από θεράποντες ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες και προσκομίζει στον e-ΕΦΚΑ χωρίς να απαιτούνται στη συνέχεια πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποστερούν πολύτιμο χρόνο από τη χορήγηση των επιδομάτων του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ