Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 13:22

    Δύο δόσεις των διμερών δανείων σχεδιάζει να προπληρώσει το ΥΠΟΙΚ

    Δύο δόσεις των διμερών δανείων σχεδιάζει να προπληρώσει το ΥΠΟΙΚ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Δύο δόσεις των δανείων του πρώτου Μνημονίου σχεδιάζει να πληρώσει πρόωρα η ελληνική κυβέρνηση, και όχι μία, οι οποίες σε συνδυασμό με την πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ οδηγούν το σύνολο των προπληρωμών της Ελλάδας στα 7 δισ. ευρώ περίπου, στέλνοντας ένα σημαντικό "σήμα" σε οίκους αξιολόγησης και αγορές για το ελληνικό χρέος.

    Τα εναπομείναντα δάνεια προς το ΔΝΤ διαμορφώνονται σε 1,817 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές των δανείων του GLF είναι 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2042. Αρχικά είχε σχεδιαστεί να επιχειρηθεί η πρόωρη εξόφληση των δανείων του 2022, που είναι συνολικά 2,6 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τα οποία διαμορφώνονται στα 39,6 δισ. ευρώ επιτρέπουν περαιτέρω κινήσεις σε αυτό το μέτωπο, οι οποίες και βελτιώνουν την "εικόνα" του χρέους και έτσι στην "εξίσωση" μπήκε και η αποπληρωμή της δόσης του 2023.

    Προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι άλλωστε οι κινήσεις οι οποίες θα "πείσουν" τους οίκους αξιολόγησης να "ανεβάσουν" την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα και για αυτόν τον λόγο αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο είναι οι προπληρωμές, δηλαδή η εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα, κάτι που μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης αλλά και βελτιώνει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι έξοδοι στις αγορές είναι πάντα στο τραπέζι, εάν υπάρξει σχετική ευκαιρία, ωστόσο δεν βρίσκονται στην κορυφή των… προθέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, τη στιγμή που για το 2022 σχεδιάζονται εκδόσεις ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ. Η δανειακή στρατηγική του 2021 είχε ήδη ολοκληρωθεί άλλωστε από το καλοκαίρι, και η διπλή έξοδος του Σεπτέμβριου έγινε κυρίως για τεχνικούς λόγους καθώς η "έλλειψη" ελληνικών ομολόγων είχε αναγκάσει την ΕΚΤ να αγοράζει έντοκα. 

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί το 2022 κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, και από 205,6% στο 190,4%. Η τελευταία έκθεση της Fitch κρύβει δύο πολύ σημαντικά μηνύματα τα οποία και έλαβε το ΥΠΟΙΚ και σκοπεύει να προχωρήσει σε σχετικές δράσεις. 

    Όπως σημείωσε η Fitch, καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας παίζουν δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι το να "υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία", μία "συνθήκη" που φαίνεται συνεπώς να ικανοποιείται καθώς ο οίκος σημείωσε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ, αντί στο 207% που προέβλεπε τον Ιούλιο και εκτιμά ότι θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φτάνοντας το 196,2% έως το 2023.  

    Η άλλη "συνθήκη" σύμφωνα με την Fitch, είναι η συνέχιση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν μονοψήφιους δείκτες NPE το 2022 – κάποιες και από φέτος - ενώ έως το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους το σύνολο των NPEs διαμορφώθηκε στα 29,4 δισ. ευρώ από 47,2 δισ. ευρώ το 2020, το βέβαιο είναι πως και αυτή ικανοποιείται.

    Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι οι προπληρωμές να προχωρήσουν ακόμα και εντός του 2021 ωστόσο όλα εξαρτώνται από τη σχετική "γραφειοκρατία" από πλευράς Ευρώπης. Για τα GLF, πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη στα οποία θα εξοφληθούν τα δάνεια και να εξασφαλισθεί η συναίνεση ESM (η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και σχετικά με την προεξόφληση του ΔΝΤ)  προκειμένου να επιτρέψει στην Ελλάδα να εξοφλήσει πρόωρα άλλον πιστωτή και όχι τον ίδιο, όπως έχει υποχρέωση η χώρα, με βάση τους όρους δανεισμού της από τον ΕSM.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ