Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 17:54

  Φρ. Κουτεντάκης: Σημαντικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας η αύξηση του πληθωρισμού

  Φρ. Κουτεντάκης: Σημαντικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας η αύξηση του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθησης του προϋπολογισμού, παρουσίασε ο επικεφαλής του, Φραγκίσκος Κουντετάκης, στην Επιτροπή Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022

  Βαρόμετρο για την οικονομία εκτίμησε πως θα είναι η διακύμανση του πληθωρισμού διεθνώς, γιατί μπορεί να αλλάξει τη στάση των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.

  Ο κ. Κουτεντάκης αναφερόμενος στις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2021, είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 6,1% και για το 2022 στο 4,5% και αυτή για το επόμενο έτος θα εξαρτηθεί από δύο αντίρροπες δυνάμεις και πώς αυτές θα λειτουργήσουν. Όπως είπε, η μία δύναμη που θα λειτουργήσει αρνητικά, είναι ότι θα σταματήσουν να εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα που εφαρμόστηκαν το τρέχον έτος, καθώς και ότι οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις που δαπανήθηκαν φέτος και συνέβαλαν σημαντικά στον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης, δεν μπορούν να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, υπάρχουν και οι θετικές δυνάμεις, όπως είναι η εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορεί να συμβάλει θετικά στον συνολικό ρυθμό μεγέθυνσης.

  Για τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, εκτίμησε ότι η εικόνα για το τρέχον έτος είναι δυσμενής, καθώς ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7,5%, περίπου, του ΑΕΠ, δεν είναι κάτι ευχάριστο. Προφανώς βέβαια αυτό οφείλεται στην υλοποίηση μιας σειράς ειδικών δημοσιονομικών μέτρων που είχαν να κάνουν με τη διαχείριση της πανδημίας, είπε και πρόσθεσε ότι για το 2022 προβλέπεται μια πολύ σημαντική βελτίωση σε πρωτογενείς όρους, της τάξης των 6,2% με 6,8% του ΑΕΠ και αυτό είναι περίπου 11 δισ. ευρώ, που προέρχονται κατά 4,6 δισ. από έσοδα και κατά 6,4 δισ. από τις δαπάνες.

  Σχετικά με τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού, ανέφερε πως δεν μπορεί κανείς να ξέρει με βεβαιότητα τι θα γίνει. Συνεπώς σημαντικό θέμα είναι η εξέλιξη της πανδημίας και η ταχύτητα επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε σχέσεις ισορροπίας. 

  Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής του Γραφείου ανέφερε πως "ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι ότι εάν πληθωρισμός συνεχισθεί να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγή της στάσης των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως". Αυτό θα είναι, είπε ο κ. Κουτεντάκης, "μια μείζονα μεταβολή των νομισματικών συνθηκών, δηλαδή, από τις συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού και πολύ χαμηλών, ενίοτε και αρνητικών επιτοκίων, θα περάσουμε σε ένα άλλο καθεστώς που θα έχει μια μείζονα διαταραχή σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί".

  Στις αβεβαιότητες, ο επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής πρόσθεσε και την ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων, εξηγώντας "πως υπάρχει η παράμετρος που λέγεται scarring, δηλαδή ότι κάποιες επιπτώσεις μιας προσωρινής διαταραχής μπορεί να γίνουν μόνιμες και επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους για το παρατεταμένο διάστημα της πανδημίας να μην μπορέσουν να ξανανοίξουν ποτέ. Αυτά τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, ανάλογα τι επιχείρηση είναι, θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ