Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 11:03

  Bloomberg για συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Η πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη ΝΑ Μεσόγειο

  Bloomberg για συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Η πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη ΝΑ Μεσόγειο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υπογράψουν αυτή την εβδομάδα μια προκαταρκτική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, στην πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως σημειώνει το Bloomberg.

  Οι υπουργοί των δύο χωρών θα υπογράψουν το σχετικό μνημόνιο κατανόησης την Πέμπτη.

  Η Αίγυπτος, η οποία έχει πλεόνασμα ηλεκτρισμού, ξεκίνησε τις συζητήσεις πριν από ένα χρόνο για την πώληση ενέργειας στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα της ως παραγωγός φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας σε μια προσπάθεια να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, αναφέρει το πρακτορείο.

  Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούσε συζητήσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες, προσθέτει. 

  Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου. Η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

  Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ