Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 16:00

  ΔΝΤ για Ελλάδα: Υψηλή η ανάπτυξη, ελεγχόμενος ο πληθωρισμός

  ΔΝΤ: Υψηλή ανάπτυξη, ελεγχόμενος ο πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ισχυρή ανάκαμψη και σχετικά χαμηλό πληθωρισμό (σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή) προβλέπει για τη διετία 2021-2022 το ΔΝΤ στην αναθεωρημένη αξιολόγησή του για τις χώρες-μέλη του (World Economic Outlook), με την ευκαιρία της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Το Ταμείο εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο από το υπουργείο Οικονομικών για φέτος, προβλέποντας ανάπτυξη 6,5% (έναντι πρόβλεψης για 6,1% από το ΥΠΟΙΚ) για το 2021 και 4,6% για το 2022, έναντι της αντίστοιχης πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,5% του ΥΠΟΙΚ.

  Με βάση τις προβλέψεις αυτές, η Ελλάδα θα ξεπεράσει την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας και στο τέλος του επόμενου χρόνου, το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το έτος που θα ανακτήσει πλήρως τη δυναμική της η οικονομία θα είναι το 2022. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι για την τρέχουσα χρονιά προβλέπει σε ετήσια βάση ανάπτυξη 6,5%, αναμένει για το 4ο τρίμηνο τρίμηνο του έτους ανάπτυξη μόλις 2,7%, ενώ το 4ο τρίμηνο του 2022 προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 11,2%. 

  Σε κάθε περίπτωση, οι φθινοπωρινές προβλέψεις του Ταμείου είναι -όπως αναμενόταν- σημαντικά αναθεωρημένες σε σχέση με τις προβλέψεις που έκανε την άνοιξη. Υπενθυμίζεται, ότι στην έκθεση του Απριλίου με την πανδημία να βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, το Ταμείο προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 5% για το 2022.

   

   

  Ωστόσο, η υψηλή ανάπτυξη θα έχει το τίμημά της και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω των αυξημένων εισαγωγών. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα φτάσει το 7,4% του ΑΕΠ φέτος, παραμένοντας στα επίπεδα του 2020, με προοπτική να μειωθεί στο 5,1% το 2022.

  Στο κρίσιμο πεδίο της ανεργίας, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση το Ταμείο προβλέπει σταθερή αποκλιμάκωση από το 16,8% το 2020 στο 15,8% για φέτος με προοπτική για περαιτέρω μείωση στο 14,6% το 2022. 

  Ο πληθωρισμός 

  Το ΔΝΤ δείχνει να μην ανησυχεί και για το καίριο στη σημερινή συγκυρία μέγεθος του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα το Ταμείο προβλέπει ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη. Σε ετήσια βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για φέτος θα είναι αρνητικός, στο -0,1% με προοπτική να γίνει οριακά θετικός στο 0,4% το 2022. Μάλιστα γίνεται η εκτίμηση ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο τέλος του χρόνου δεν θα ξεπεράσει το 1,3% για φέτος, ενώ στο τέλος του επόμενου χρόνου αναμένεται να υποχωρήσει ξανά σε αρνητικό έδαφος στο -0,1%.

  Απαισιοδοξία για τη μεσοπρόθεσμη πορεία 

  Ούτε όμως και από αυτή την αξιολόγηση λείπει και μια γενική πρόβλεψη σε ορίζοντα πενταετίας για την οποία το Ταμείο εμφανίζεται σταθερά απαισιόδοξο, τουλάχιστον για τα τελευταία 6-7 χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτός από τη βασική πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,5% και 4,6% αντίστοιχα για το 2021 και το 2022, το Ταμείο προβλέπει ότι ως το 2026 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έχει υποχωρήσει στο 1,3% του ΑΕΠ. Σχετικά με τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι το 2026 ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας το 1,9%.

  Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,4% του ΑΕΠ το 2026, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας.

  Η πρόβλεψη της κάθετης υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά από μια περίοδο μεγάλης ανόδου είναι μόνιμη επωδός των αξιολογήσεων του ΔΝΤ. Βασίζονται στις διαχρονικές εκτιμήσεις του Ταμείου ότι η ελληνική οικονομία, θα συνεχίσει να πάσχει και στο μέλλον στον τομέα της ανταγωνιστικότητας καθώς και ότι το εργατικό δυναμικό θα μειώνεται σταθερά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ