Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Οκτ-2021 08:29

  Ανεβάζει στροφές το Ταμείο Ανάκαμψης

  Ανεβάζει στροφές το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Περίπου 10 δισ. ευρώ θα περάσουν στην πραγματική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης από τώρα μέχρι και το τέλος του 2022, αφού η υλοποίηση των προγραμμάτων από εδώ και πέρα θα είναι ομαλά επιταχυνόμενη.

  Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει στους δύο ειδικούς λογαριασμούς που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα περίπου 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στον λογαριασμό για τις επιδοτήσεις έχουν μπει τα 2,34 δισ. από τις επιδοτήσεις συνολικού ύψους 17,8 δισ. ευρώ και σε έναν δεύτερο λογαριασμό τα 1,6 δισ. από τα συνολικά δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ. Μέχρι και τα μέσα του μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα 13 πρώτα ορόσημα του προγράμματος, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει την αίτηση για την πρώτη δόση των 3,7 δισ. ευρώ που θα έρθει πριν από το τέλος του χρόνου. Και αυτή η δόση θα απαρτίζεται κατά ένα μέρος από επιδοτήσεις και κατά ένα δεύτερο από δάνεια. Από το ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν ότι θα έχουν πριν από το τέλος του χρόνου διαθέσιμα περίπου 4,6 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και περίπου 3 δισ. ευρώ σε δάνεια. Από τις επιδοτήσεις αναμένεται ότι για φέτος θα περάσουν στην οικονομία περίπου 2 δισ. ευρώ και ένα μικρό ποσό δανείων, ενώ για το 2022 αναμένεται η απορρόφηση των επιδοτήσεων του προγράμματος, δηλαδή η διάθεση πόρων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, να αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 9 δισ. ευρώ τη διετία, ενώ αναμένεται να διατεθούν σε ιδιωτικές επενδύσεις δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ. 

  Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία, τρέχει αυτή την περίοδο προς τρεις κατευθύνσεις: Να προετοιμάσει προγράμματα επιδότησης για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις (όπως, για παράδειγμα, το νέο "Εξοικονομώ") για να αυξήσει την απορρόφηση των πόρων, να "ωριμάσει" ταχύτερα μεγάλα έργα υποδομής (όπως ο Ε65 και ο ΒΟΑΚ) και να ολοκληρώσει το πλαίσιο με βάση το οποίο θα χρηματοδοτούνται οι ιδιωτικές επενδύσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, δηλαδή την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις τράπεζες. 

   Έρχονται προγράμματα για απασχόληση - μικρομεσαίες 

  Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν προγράμματα που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην απορρόφηση πόρων. Το πρώτο μεγάλο πακέτο, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, αφορά προγράμματα ενεργητικών και παθητικών δράσεων για ένταξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά και το ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας για ΑΜΕΑ και κοινωνικές ομάδες που έχουν δύσκολη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας. 

  Ένα δεύτερο πακέτο προγραμμάτων που ενεργοποιείται μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι τα ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Η αρχή αναμένεται να γίνει με το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ. Επίσης, επιθυμία του ΥΠΟΙΚ είναι να ξεκινήσει από φέτος και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα, προϋπολογισμού 534 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς φιλοδοξεί να καταστήσει περισσότερο εμπορεύσιμα και εξαγώγιμα τα ελληνικά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, εφαρμόζοντας καθετοποιημένη διαχείριση από την παραγωγή και την τυποποίηση μέχρι το μάρκετινγκ για την πώλησή τους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Σύντομα η ένταξη των τραπεζών στο ΤΑΑ

  Στον εξίσου σημαντικό τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με τα 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης επικρατεί επίσης πυρετός προετοιμασίας.

  Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να υπογράψει τις τελικές συμβάσεις συμμετοχής της ΕΤΕπ με 5 δισ. ευρώ και της EBRD με 1 δισ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  Παράλληλα, έχουν αποσταλεί και επίσημες προσκλήσεις και στις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες και για τη δική τους συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων. Οι όροι για την αξιολόγηση και χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων έχουν διευκρινιστεί και πλέον μένει να υπογραφούν και οι τελικές συμβάσεις, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να υπολογίζονται κοντά στα 8-9 δισ. ευρώ. 

  Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι, από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα έχουμε τελικά ιδιωτικές επενδύσεις από το 2021 μέχρι και το 2026 ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ