Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 11:08

  Στα 500 εκατ. ευρώ τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την ενίσχυση της έκπτωση ρεύματος με διπλασιασμό της επιδότησης και την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων, ανακοίνωσαν προ ολίγου οι υπουργοί οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

  Το ποσό της επιδότησης του ρεύματος συγκεκριμένα θα φτάσει τα 18 ευρώ/μήνα για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, με το συνολικο ποσό που θα διατεθεί να φτάνει τα 168 εκατ. ευρώ. 

  Συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης φτάνουν στο ποσό των 500 εκατ.. ευρώ, που όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας θα στηρίξουν την προστασία των αδυνάτων. 

  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί προσαρμογή των μέτρων, με την κυβέρνηση να προχωρά σε υπερδιπλασιασμό των κεφαλαίων που θα εισφερθούν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα λάβει 400 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των δημοπρασιών CO2. 

  Η κυβέρνηση προχωρά σε διπλασιασμό της επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά, από τα 30 ευρώ στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έτσι από 9 ευρώ τον μήνα η επιδότηση θα φτάσει τα 18 ευρώ τον μήνα για ένα νοικοκυριό και θα αφορά στις πρώτες 300 κιλοβατώρες. 

  Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους να προχωρήσουν σε επιπλέον έκπτωση που θα καλύψει το διάστημα από τις 300 έως τις 600 κιλοβατώρες τον μήνα, προκειμένου η τελική αύξηση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς να κυμανθεί στα 2 έως 3 ευρώ. 

  Επίσης, η κυβέρνηση αυξάνει στα 80 ευρώ/κιλοβατώρα την επιδότηση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι δεν θα δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους. 

  Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί σε διάστημα 1 έως 2 μηνών από σήμερα προκειμένου εάν χρειαστεί να υπάρξουν και νέες προσαρμογές. 

  Για το φυσικό αέριο, εκτός από το επίδομα θέρμανσης που διευρύνεται, το ΥΠΕΝ έχει έρθει σε συνεννόηση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προκειμένου η εταιρεία να εφαρμόσει έκπτωση τουλάχιστον 15%. Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεργαστεί με τους άλλους ιδιώτες παρόχους προκειμένου να διαθέσει αέριο με επιπλέον έκπτωση που θα περάσει στην κατανάλωση.

  Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη:

  Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με 2 παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:

  - Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

  - Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

  - Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

  - Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

  Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

  Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  - Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

  - Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

  o Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

  o Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

  Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  o Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

  o Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

  Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

  Ο υπουργός ανέφερε ότι το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.
   
  Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ