Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 20:47

  Διπλασιάζεται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

  Διπλασιάζεται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την αύξηση της επιδότησης του ρεύματος από τα 30 ευρώ/MWh στα 60 ευρώ/MWh αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων από το ράλι των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό αντί για επιδότηση 9 ευρώ/ μήνα (ισχύει πλαφόν στις 300 κιλοβατώρες) θα λάβει 18 ευρώ/μήνα.

  Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ έναντι των 150 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Η αύξηση του ποσού της επιδότησης κρίθηκε αναγκαία καθώς ήδη από το Σεπτέμβριο καταγράφονται αυξήσεις κατά πολύ μεγαλύτερες του αναμενομένου, σε μια χρονική συγκυρία όπου σπάνε τα ιστορικά ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρικής τιμής του ρεύματος. 

  Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει σημαντική αύξηση, έως και διπλασιασμός του ποσού που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε διατεθεί κονδύλι ύψους 85 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης που σημαίνει ότι εάν φέτος διπλασιαστεί το ποσό θα φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί απευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου από τους παρόχους, κατά το πρότυπο που θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Αύριο το πρωί στις 11, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν και να εξειδικεύσουν τη δέσμη μέτρων στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

  Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του με τίτλο "Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιδότηση της θέρμανσης - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις", το Capital.gr ανέφερε: 

  Tην αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ​μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

  Οι επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ., από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη. 

  Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε ο διπλασιασμός του ποσού που θα χορηγηθεί για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί αρχικά στα 300 εκατ. ευρώ. Όπως έγραψε το Capital.gr, με την αύξηση της επιδότησης η μείωση στους μηνιαίους λογαριασμούς των καταναλωτών θα είναι της τάξης των 14-15 ευρώ/μήνα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 50%. Συγκεκριμένα από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο θα φθάσει τα 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πρακτικά στα 14-15 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα αντί 9 ευρώ που έχει ανακοινωθεί.  Η εξέλιξη αυτή διογκώνει το σχετικό κονδύλι από τα 150 εκατ. ευρώ  στα 300 εκατ. ευρώ. 

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου εξετάστηκε και ο τρόπος με τον οποίο θα επιδοτηθεί η οικιακή κατανάλωση του φυσικού αερίου. Συζητήθηκε δηλαδή εάν θα υπάρξει απευθείας οριζόντια επιδότηση των καταναλώσεων ή εναλλακτικά εάν θα χορηγηθεί μέσω του επιδόματος θέρμανσης, με διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

  Μάλιστα η εκρηκτική αύξηση των τιμών αναγκάζει την κυβέρνηση να ​υπερ​διπλασιάσει το κονδύλι​ του επιδόματος θέρμασνης από τα 80 εκατ. ευρώ ​ενδεχομένως και στα 200 εκατ. ευρώ φέτος. Αυτό σημαίνει, εφόσον υπάρξει και η σχετική έγκριση από τους θεσμούς,  ότι θα αυξηθούν τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και το ποσό που θα λάβει κάθε νοικοκυριό. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται τα εισοδηματικά όρια να διαμορφωθούν ως εξής:

  1. Από 12.000 ευρώ για τον άγαμο που είναι σήμερα στα 15.000 ή 16.000 ευρώ 


  2. Για τους έγγαμους θα φθάσει τα 24.000 ή 26.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα και στα επίπεδα των 26.000 ή 28.000 για  τις μονογονεϊκές οικογένειες.

  3. Προσαύξηση του ποσού για κάθε παιδί κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ. 

  Παράλληλα στις συζητήσεις με τους θεσμούς έχε τεθεί και ένα πιο προωθημένο σενάριο που προβλέπει ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά όρια με στόχο να καλύψει σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών.  

  Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή και πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, είτε την Παρασκευή είτε την ερχόμενη εβδομάδα.

  Με τις ανωτέρω παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα των νοικοκυριών. Σήμερα το 55% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για την θέρμανση του, με το 80% αυτών να λαμβάνει επίδομα. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών  θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ