Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 21:30

  Τα κομβικά ζητήματα της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

  Τα κομβικά ζητήματα της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  "Κομβική" μπορεί να χαρακτηριστεί η 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα γίνει σε περίπου 15 ημέρες στην Αθήνα, αφού θα καθορίσει εκτός από την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης από τα κέρδη των ομολόγων και την πορεία της οικονομίας το 2022.

  Οι εκκρεμότητες που έχουν μείνει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα από το 2018, είναι πλέον πολύ λίγες για να αποτελέσουν πρόβλημα. Τα σημαντικότερα θέματα είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η οριστική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Και για τα δύο θέματα οι θεσμοί έχουν αναγνωρίσει την καθυστέρηση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού και απλώς ζητούν να επισπευσθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί.

  Το πρώτο κομβικό σημείο της αξιολόγησης είναι η επανεξέταση που θέλει να κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας για το 2022. Τούτο με δεδομένο ότι η θητεία του εκτελεστικού διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ λήγει το 2022 και είναι δεδομένο ότι θα θέλει να δώσει μια καθαρή εικόνα για την Ελλάδα στον όποιο διάδοχό του. 

  Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα θελήσουν να μάθουν τις τελευταίες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2021. Στο σημείο αυτό θα συζητηθεί η νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021 και τα νέα μέτρα ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου, όπως αυτά θα παρουσιαστούν από την ελληνική πλευρά. 

  Ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης από το Eurogroup του Λουξεμβούργου την Δευτέρα, έκανε μια "περίεργη” αναφορά: Είπε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία από μια βαθιά ύφεση της τάξης του 8,2% του ΑΕΠ το 2020, τώρα εμφανίζεται να έχει μια ταχεία ανάκαμψη με ρυθμό ανάπτυξης που θα είναι κοντά στο 6%. "Δεν έχουμε αντιμετωπίσει άλλη φορά τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να το δούμε", είπε χαρακτηριστικά. 

  Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους που θέλει επίσης να κάνει ο ESM, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς παρά την πανδημία, το ελληνικό χρέος θα κριθεί βιώσιμο. 

  Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία 

  Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι η πορεία της Ελλάδας μέχρι και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο στην παρούσα συγκυρία είναι αρκετά πολύπλοκο. 

  Πέρα από τις υποχρεώσεις σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δημοσιονομικό "δρόμο" και επιτυγχάνει τους στόχους της αν θέλει να πάρει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Eurogroup για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Στο θέμα αυτό, η διαπραγμάτευση θα γίνει με τα στελέχη της Κομισιόν και προϋποθέτει ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κάποιες πρώτες αποφάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες πριν από τα μέσα του έτους ώστε να μπορεί να κριθεί η Ελλάδα από τις επιδόσεις της. Διαφορετικά θα πρέπει να επιλεγεί κάποια ενδιάμεση λύση από τους Ευρωπαίους για να προχωρήσει η διαδικασία. 

  Ένα τρίτο κομβικό σημείο θα είναι εκτός από την ίδια την αξιολόγηση και η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων το άμεσο μέλλον. Δηλαδή το χρονοδιάγραμμα και ο αριθμός των επόμενων αξιολογήσεων σε τριμηνιαία βάση για την Ελλάδα, μέχρι η χώρα να εξισωθεί πλήρως σε καθεστώς με άλλες μνημονιακές χώρες και να εξετάζεται η πρόοδος της οικονομίας της σε εξαμηνιαία βάση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ