Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 22:48

  Πρωτοβουλία πέντε ΥΠΟΙΚ για τις τιμές στην αγορά ενέργειας

  Πρωτοβουλία πέντε ΥΠΟΙΚ για τις τιμές στην αγορά ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Σε κοινή δήλωση προέβησαν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν μια κοινή Ευρωπαϊκή κατά των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που έχει ήδη καθυστερήσει. 

   Με ένα πακέτο πέντε προτάσεων μετά την συνεδρίαση του ECOFIN ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνο Λε Μέρ, η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ Νάντια Καλβίνο, η Τσέχα υπουργός Οικονομικών Αλένα Σιλέροβα και ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών Νταν Βοιλχεάνου προτείνουν λύσεις για την συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να χαθεί ο στόχος για την Ευρώπη των μηδενικών ρύπων ως το 2050.

  Στην κοινή δήλωση οι πέντε ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επισημαίνουν το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες προκαλώντας μεγάλη πίεση σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση χαλάρωσης των πιέσεων που ασκούν οι ανατιμήσεις ενεργειακών προϊόντων κάνουν μια πρόταση 5 σημείων για κοινή ευρωπαϊκή δράση για την ανάσχεση των ανατιμήσεων Συγκεκριμένα προτείνουν:

  1. Πρώτον, απαιτείται κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια εργαλειοθήκη ευρωπαϊκής πολιτικής για τον συντονισμό των εθνικών αντιδράσεων για την άμεση αντίδραση δραματικές αυξήσεις τιμών.

  2. Δεύτερον, όσον αφορά το φυσικό αέριο, η λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου θα πρέπει να διερευνώνται για να κατανοηθεί γιατί οι τρέχουσες συμβάσεις φυσικού αερίου ήταν ανεπαρκείς. Εμείς θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την αποθήκευση φυσικού αερίου, προκειμένου να μετριαστούν οι αυξήσεις των τιμών. Επιπλέον, θα πρέπει να συντονίσουμε καλύτερα το αέριο μας. αγορές για να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη.

  3. Τρίτον, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: εξασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό ανά πάσα στιγμή, για όλες τις ευρωπαϊκές Χώρες. Αλλά πρέπει να βελτιωθεί για να δημιουργηθεί καλύτερα μια σύνδεση μεταξύ της τιμής που καταβάλλουν οι καταναλωτές, καθώς και του μέσου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής σε ότι αφορά τα εθνικά μείγματα παραγωγής. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς η απαναθρακοποίηση θα αυξήσει την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας.

  4. Τέταρτον, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας επενδύοντας διαφοροποίηση του ενεργειακού μας εφοδιασμού και μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις χώρες εξαγωγούς φυσικού αερίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Καύσιμα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, για παράδειγμα βιομάζα,, αιολική και ηλιακή ενέργεια, θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη διαφοροποίηση στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος .

  5. Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) είναι απαραίτητο να δώσει ρητή τιμή στις εκπομπές άνθρακα και να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Ως εκ τούτου, να δοθεί στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς η ευκαιρία να μετατοπίσουν τις επενδύσεις τους σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρέπει και να εξασφαλίσει μια πιο προβλέψιμη τιμή άνθρακα και να αποφύγει την υπερβολική αστάθεια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ