Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 08:33

  Επίδομα θέρμανσης και για τη μεσαία τάξη

  Επίδομα θέρμανσης και για τη μεσαία τάξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Με κονδύλια που ενδεχομένως να φθάσουν τα 150 εκατ. ευρώ ενισχύεται το φετινό επίδομα θέρμανσης με στόχο να καλυφθεί μέρος των επιβαρύνσεων που προκαλεί η αύξηση της τιμής τους πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο και στο υπουργείο Ενέργειας εξετάζουν διάφορα σενάρια έτσι ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα των νοικοκυριών ακόμα και της μεσαίας τάξης.

  ΟΙ τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση, καθώς στις 15 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τα σενάρια: 

  1. Από 12000 ευρώ για τον άγαμο που είναι σήμερα στα 15.000 ή 16.000 ευρώ 

  2. Για τους έγγαμους θα φθάσει τα 24.000 ή 26.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα και στα επίπεδα των 26.000 ή 28.000 για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

  3. Προσαύξηση του ποσού για κάθε παιδί κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ.

  Στο τραπέζι βρίσκεται και ακόμα ένα σενάριο το οποίο όμως είναι ακριβότερο, αλλά καλύπτει το 80-85% του πληθυσμού. 

  Συγκεκριμένα προβλέπει την αύξηση του ορίου για τον άγαμο από τα 12.000 ευρώ στα 20.000 ευρώ. Για τα ζευγάρια το ποσό διαμορφώνεται στα 30.000 ευρώ. Η προσαύξηση για κάθε παιδί ανέρχεται στα 3.000 ή 4.000 ευρώ. 

  Στο μεταξύ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup P. Ντόναχιου, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρ. Σταικούρας και Κ. Σκρέκας αντίστοιχα, ζητούν τη σύσταση μηχανισμού στήριξης για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων των τιμών του φυσικού αερίου και των επιπτώσεων στα νοικοκυριά. 

  Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, προτείνεται τα τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του έτους μέτρο το οποίο θα βασίζεται σε έκτακτους πλειστηριασμούς ρύπων.

  Τα πρόσθετα έσοδα που θα δημιουργηθούν θα μπορούσαν να καλύψουν εν μέρει την άμεση επιβάρυνση νοικοκυριών μικρού και μεσαίου εισοδήματος. Παράλληλα, προτείνεται η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διακυμάνσεων της τιμής του φυσικού αερίου σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ