Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 08:20

  Όλοι οι νέοι όροι για το πρόγραμμα "Συν-Εργασία"

  Απασχόληση new 10.03.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Επεκτείνεται το χρονικό ορόσημο πρόσληψης για όσους μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό "Συν-Εργασία”, αλλά μένει η ίδια η περίοδος αναφοράς τζίρου, η οποία ίσχυε για το προηγούμενο τρίμηνο (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021).

  Αυτά είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του εν λόγω προγράμματος για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπ. Εργασίας.

  Συγκεκριμένα, στο μηχανισμό αυτό μπορούν να ενταχθούν για το προαναφερθέν 3μηνο διάστημα όσοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έχουν προσληφθεί έως και τις 31 Αυγούστου του 2021. 

  Ωστόσο, ειδικά οι επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, μπορούν να εντάξουν στη "Συν-Εργασία" για τον Οκτώβριο τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναπρόσληψής εντός του 2021. Δηλαδή για να ενταχθεί ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο ή επιχείρησης με τουριστικά λεωφορεία στη "Συν-Εργασία” τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να έχει προσληφθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

  Παράλληλα, μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο 12μηνο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021. 

  Έτσι, η 3μηνη παράταση της "Συν-Εργασίας” (έως το Δεκέμβριο) δεν οδηγεί σε κάποια παράταση της περιόδου αναφοράς του τζίρου.

  Υπενθυμίζεται πως οι μηχανισμός προβλέπει ενίσχυση 60% επί του μισθού που αντιστοιχεί στο χρόνο για τον οποίο ο εργαζόμενος δεν απασχολείται (έως 50% που προβλέπει η σύμβασή του).

  Επίσης, προβλέπει επιδότηση του 100% των εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) που αντιστοιχούν στο προαναφερθέν χρόνο. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ένταξη των εργαζομένων μίας επιχείρησης στη "Συν-Εργασία”, δεν μπορούν να απολυθούν ούτε οι ίδιοι, ούτε κανείς άλλος συνάδελφός τους.

  Πληρωμές και προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

  Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, θα καταβληθεί οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας-Μηχανισμός "Συν-Εργασία (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2021)

  Για τον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος των ποσών θα εκδοθεί νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  Παράλληλα, έχει ήδη δοθεί δυνατότητα υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη” των δηλώσεων των στοιχείων των εργαζομένων (δηλώσεις α΄ φάσης) από επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό για τον μήνα Οκτώβριο 2021 έως την 31η Οκτωβρίου 2021.

  Σε κάθε περίπτωση παραμένει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για τον μήνα Οκτώβριο).

  Για τον μήνα Σεπτέμβριο, έως τις 11 Οκτωβρίου, μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις οικονομικών στοιχείων των εργαζομένων (β΄ φάση).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ