Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 13:00

  Fitch: Αυξάνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 – "Σήμα" για πιθανή αναβάθμιση τον Ιανουάριο

  Fitch: Αυξάνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 – "Σήμα" για πιθανή αναβάθμιση τον Ιανουάριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το α’ εξάμηνο οδήγησαν την Fitch Ratings να αυξήσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 στο 6,0% από 4,3% πριν, κάτι το οποίο ο οίκος είχε άλλωστε προαναγγείλει σε πρόσφατη παρουσίαση. Όπως μάλιστα σημειώνει, υπάρχει πιθανότητα η ελληνική οικονομία φέτος να σημειώσει ακόμη καλύτερες επιδόσεις από το 6%.

  Η αλλαγή της πρόβλεψης για το ΑΕΠ δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του οίκου για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021, αλλά υποδηλώνει, όπως επισημαίνει, ότι το χρέος/ΑΕΠ έχει κορυφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα υποστηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από το επόμενο έτος.

  Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους και 3,4% το β’ τρίμηνο, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του ΑΕΠ β’ τριμήνου του 2020 που προκλήθηκε από περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, όπως τονίζει. Η ετήσια ανάπτυξη ήταν περίπου 7% το 1ο τρίμηνο '21 και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στα επίπεδα προ πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο.

  Η εγχώρια ζήτηση φαίνεται να προκάλεσε την αύξηση του ΑΕΠ, όπως παρατηρεί, με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται σε σύγκριση με το 2020, ενώ η απότομη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

  Ο οίκος επισημαίνει ότι βλέπει περισσότερη πιθανότητα για ανοδικά παρά πτωτικά περιθώρια στην εκτίμησή  του για το 6%. Και αυτό γιατί σχεδόν τα δυο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, μειώνοντας την ανάγκη για νέους περιορισμούς, οι δείκτες υψηλής ταχύτητας για το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνουν συνέχιση της ανάπτυξης στην οικονομική δραστηριότητα και η τουριστική σεζόν δείχνει πως επίσης υπάρχει ανάκαμψη.

  Ωστόσο η Fitch μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 στο 4% από 5,3%, λόγω του ότι "ανεβαίνει" η βάση του 2021. Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί πάντως όπως τονίζει, καθώς η διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης επιταχύνεται, ενισχύοντας τις δαπάνες. Αν και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023 θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική ανάπτυξη λόγω της σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην οικονομία.

  Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης για το 2021 δεν μεταφράζονται σε χαμηλότερη πρόβλεψη δημοσίου ελλείμματος, όπως πάντως επισημαίνει ο οίκος. Στην πραγματικότητα ανεβάζει την πρόβλεψη για το έλλειμμα το 2021 στο 10,0% του ΑΕΠ από 9,5% τον Ιούλιο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για το κόστος της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία, η οποία θα υπερτερεί των θετικών επιπτώσεων των εσόδων από την ισχυρή ανάπτυξη. Αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί από το επόμενο έτος, φτάνοντας το 3,3% του ΑΕΠ το 2023, καθώς τα μέτρα στήριξης της πανδημίας αποσύρονται.

  Η Fitch εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ, αντί στο 207% που προέβλεπε τον Ιούλιο. Εκτιμά ότι θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φτάνοντας το 196,2% έως το 2023. Το υψηλό ακαθάριστο χρέος διογκώνεται, όπως τονίζει, από τα πολύ μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία και αγγίζουν το 18% περίπου του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2021.

  Η οικονομική ανθεκτικότητα το πρώτο εξάμηνο συνοδεύτηκε από απότομη πτώση τόσο του συνολικού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα (στα 29,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου από 47,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020) όσο και του δείκτη των NPEs (στο 20,3% από 30,1%), τονίζει η Fitch. Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνεχιζόμενες τιτλοποιήσεις, με τη στήριξη του σχεδίου Ηρακλής. 

  Η Fitch "κλείνει" την έκτακτη αυτή έκθεσή της για την Ελλάδα σημειώνοντας πως η επόμενη αξιολόγησή της αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022. Προς το παρόν ο οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση, όπως διαμηνύει (είτε του rating είτε των προοπτικών), ενώ αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές ενέργειες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ