Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 20:02

  Δύσκολος χειμώνας για τον πληθωρισμό - Ελπίδες υποχώρησης από την άνοιξη

  Δύσκολος χειμώνας για τον πληθωρισμό - Ελπίδες υποχώρησης από την άνοιξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ως συνέχεια της πανδημίας χαρακτηρίζουν την άνοδο των τιμών αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτό και τα μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις -δευτερογενείς- συνέπειες του κορονοϊού.

  Επί της ουσίας, χαρακτηρίζουν την άνοδο των τιμών που βιώνουμε και στην Ελλάδα, μαζί με όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μια συγκυρία πέντε παραγόντων που προέκυψαν κατά το άνοιγμα των αγορών μετά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.

  1. Το πρώτο είναι η αναβαλλόμενη κατανάλωση. Μέρος των συσσωρευμένων καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που συγκεντρώθηκε κατά τους μήνες της πανδημίας πέρασε στην αγορά, η οποία είχε περιορίσει την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών για να επιβιώσει στη χαμηλή ζήτηση που καταγράφονταν τον 1,5 χρόνο της κρίσης.

  2. Η έλλειψη -λόγω μειωμένης παραγωγής- σε μέταλλα, άλλα και σε βασικά είδη διατροφής (δημητριακά, έλαια, κρέας), λόγω καταστροφής της παραγωγής ή ασθενειών.

  3. Η έλλειψη ημιαγωγών (transistors) που συνδέεται και με την έλλειψη μετάλλων αλλά και με τη μείωση παραγωγής των τελικών προϊόντων από τη βιομηχανία, λόγω της ύφεσης που προηγήθηκε. 

  4. Η αύξηση του μεταφορικού κόστους των εμπορευμάτων, λόγω της μη διαθεσιμότητας ικανού tonnage σε εμπορικά πλοία που θα μπορούσαν να μεταφέρουν έγκαιρα προϊόντα για να καλύψουν την υπερβάλλουσα ζήτηση μετά το άνοιγμα των αγορών.

  5. Η αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, η οποία κατά βάση οφείλεται σε περιορισμένη παραγωγή λόγω των χαμηλών τιμών που προηγήθηκαν την πανδημίας. Η τιμή του αργού πετρελαίου φλερτάριζε με τα 20 δολάρια τον Απρίλιο του 2020 και τώρα βρίσκεται στα 80 δολάρια. Ανάλογα χαμηλή ήταν και η τιμή φυσικού αερίου έναν χρόνο πριν. Η ραγδαία άνοδος των τελευταίων μηνών οφείλεται στο ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έμεινε στα επίπεδα της πανδημίας, ενώ η ζήτηση επανήλθε σε επίπεδα ανώτερα του 2019. 

  Η αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι συνδυασμός της αύξησης του καυσίμου για την παραγωγή (συνήθως του φυσικού αερίου) και της ανόδου των τιμών συμβολαίων ρύπων, τα οποία λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών μετά την πανδημία έχουν αυξηθεί.

  Τι θα αλλάξει την άνοιξη 

  Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, της Κομισιόν αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας, θέλει μέχρι και την άνοιξη του 2022 οι αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες να αρχίσουν να εξομαλύνονται. Στα προϊόντα πλην των καυσίμων, δηλαδή στις μεταφορές, τα μέταλλα, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, η ζήτηση θα ισορροπήσει με την προσφορά, ρίχνοντας τις τιμές.

  Στον τομέα των καυσίμων, το θετικό σενάριο θέλει ειδικά για την Ευρώπη το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου να σταματά με τη λειτουργία του North Stream 2, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο τεράστιος αγωγός θα καλύψει με ρωσικό φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης της Βόρειας Ευρώπης, ρίχνοντας οριζόντια τις τιμές σε όλη την ΕΕ.

  Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, αναμένεται μετά το τέλος του χρόνου οι χώρες του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν τελικά στην αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση. Κάτι τέτοιο θα αρχίσει να αποκλιμακώνει και τις τιμές των τελικών προϊόντων διύλισης, δηλαδή τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και τα υπόλοιπα παράγωγα πετρελαίου.

  Ανεπισήμως, σε όσους θεωρούν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ως υπεύθυνη για το κύμα ανατιμήσεων, η απάντηση είναι ότι με εξαίρεση το PEPP η ίδια πολιτική εφαρμoζόταν από το 2015 για να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός που καταγραφόταν στην ΕΕ αλλά μέχρι και το τέλος του 2019 δεν είχε καταφέρει τον στόχο της.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ