Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Σεπ-2021 11:17

  Επιδότηση και για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου

  Επιδότηση και για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Με τροπολογία του υπουργείου οικονομικών που προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας συστήνεται ο ειδικός λογαριασμός με την ονομασία "Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης” μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το ράλι στις τιμές του ρεύματος. 

  Στην τροπολογία ωστόσο εκτός από τους λογαριασμούς ρεύματος, υπάρχει πρόβλεψη και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ρύθμιση, "με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών δύναται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου. Με κοινή απόφαση των υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας και οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

  Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος η ρύθμιση αναφέρει ότι μέσω του ειδικού λογαριασμού του "Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης”, που θα διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, παρέχεται επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι είναι καταναλωτές χαμηλής τάσης. Με κοινή απόφαση των υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας και οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά  και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, τα ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

  Στην ίδια τροπολογία καθορίζεται ότι ο ειδικός λογαριασμός θα ενισχυθεί με ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Το ύψος του ποσοστού που θα κατευθύνεται στον ειδικό λογαριασμό καθορίζεται με απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας.  

  Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση σε πρώτη φάση το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα προικοδοτηθεί με ένα ποσό της τάξης των 150 έως 200 εκατ. ευρώ και θα επιδοτήσει με 9 ευρώ το μήνα τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο. Παράλληλα η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών με στόχο εάν κριθεί αναγκαίο να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις ή χρονική επέκταση της επιδότησης. 

  Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου από την υπουργική απόφαση του υπουργού ενέργειας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ