Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 11:52

  Δαγούμας (ΡΑΕ): Από το 2022 αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος

  Δαγούμας (ΡΑΕ): Από το 2022 αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την πρόθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να προχωρήσει και σε δεύτερη διαβούλευση με την αγορά, προτού αποφασιστούν αλλαγές στα τιμολόγια της ενέργειας, αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θ. Δαγούμας. Σύμφωνα με τον ίδιο στη δεύτερη διαβούλευση θα τεθούν προς συζήτηση δύο υποδείγματα το πρώτο θα αφορά στην προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών και το δεύτερο στο υπόδειγμα του τιμολογίου των λογαριασμών. 

  Οι δύο βασικές αλλαγές που εξετάζει να εφαρμόσει η ΡΑΕ μαζί με το ΥΠΕΝ που είναι αρμόδιο, στον κώδικα προμήθειας αφορούν στην ύπαρξη δύο κατηγοριών τιμολογίων: τα σταθερά τιμολόγια στα οποία ωστόσο θα υπάρχει και ρήτρα αποχώρησης και στα κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία ο καταναλωτής όταν θα υπογράφει θα γνωρίζει το εκτιμώμενο ύψος της διακύμανσης της τιμής της ενέργειας. Σε περίπτωση μάλιστα που στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς πέναλτι. Θέλουμε ο κάθε προμηθευτής να επιλέγει ό,τι ρήτρα θέλει για τα τιμολόγιά του ωστόσο όταν υπογράφει ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εκτιμώμενο ανώτατο και κατώτατο όριο. 

  Οι αλλαγές στον κώδικα αναμένεται σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Δαγούμα να εφαρμοστούν από το 2022 καθώς οι εταιρείες ήδη εφαρμόζουν τιμολογιακή πολιτική και πιθανή αλλαγή νωρίτερα θα δημιουργούσε ζήτημα. 

  Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής στο μηχανισμό των παραπόνων που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες από τη ΡΑΕ έχουν υποβληθεί περίπου 100 αναφορές οι περισσότερες των οποίων αφορούν στις ρήτρες των τιμολογίων. 

  Για τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο κ. Δαγούμας απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος που έχει ήδη εφαρμοστεί στην αγορά, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας να προσαρμόσει την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα οι προμηθευτές να ενσωματώσουν ένα ποσοστό από το ρίσκο, σημείωσε. 

  Για το ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών τιμών, ο κ. Δαγούμας αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της αγοράς άλλαξε το καθεστώς και επιβάλλεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις εταιρείες, προς το ΔΕΔΔΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ. Κάποιες εταιρείες που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ανέφερε ο κ. Δαγούμας

  Ο πρόεδρος της ΡΑΕ παραδέχθηκε τέλος ότι υπάρχει πίεση στην αγορά λόγω των διεθνών αυξήσεων στις τιμές, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το Μάρτιο οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι στα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ