Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Σεπ-2021 12:00

  Πώς επηρεάζουν οι γερμανικές εκλογές τον πληθωρισμό

  Ανεβαίνει ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Παράταση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, αναμένεται ότι θα δώσουν οι γερμανικές εκλογές και ειδικότερα η περίοδος μέχρι να σχηματιστεί Κυβέρνηση, κυρίως αν η διαφορά μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και των Χριστιανοδημοκρατών του CDU είναι οριακή.

  Η σύνδεση μεταξύ της νέας γερμανικής κυβέρνησης και της τιμής του φυσικού αερίου βρίσκεται στην λειτουργία του αμφιλεγόμενου αγωγού North Stream 2, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι. Ο αμφιλεγόμενος αγωγός που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία. Οι προσδοκίες για υποχώρηση των τιμών συγκεκριμένου καυσίμου βασίζονταν στην λειτουργία του αγωγού μέσα στον Οκτώβριο, ο οποίος θα κάλυπτε όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καλύπτοντας την υπερβάλλουσα ζήτηση που προέκυψε από το άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού. Για να λειτουργήσει όμως ο αγωγός, θα πρέπει να υπάρχει τοποθετημένη κυβέρνηση που θα ρυθμίσει τις εισαγωγές. Με τις δημοσκοπήσεις όμως να προβλέπουν οριακό αποτέλεσμα, είναι αμφίβολο το πότε θα έχουμε νέο καγκελάριο στην Γερμανία.

  Ένα ακόμη "αγκάθι" θα είναι και οι σχέσεις που θα επιλέξει να έχει η νέα γερμανική κυβέρνηση με τη Ρωσία. Τούτο διότι αφού και σήμερα οι εισαγωγές αερίου από τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom- που θα διοχετεύει το αέριο στον αγωγό- είναι περιορισμένες, καθώς η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου υπομένει κυρώσεις αυξημένων εξαγωγών από την ΕΕ. Αν η νέα γερμανική κυβέρνηση αποφασίσει να οξύνει την κατάσταση, ζητώντας δίκαιη μεταχείριση από την Ρωσία για την Ουκρανία, προφανώς και οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

  Η τρίτη - εξίσου σοβαρή – ανησυχία, είναι μήπως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών πανευρωπαϊκά. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση της ζήτηση και κατά συνέπεια την άνοδο των τιμών. Και σε αυτό το θέμα η Γερμανία θα παίξει ρόλο αφού το SPD που προηγείται δημοσκοπικά, έχει δεσμευτεί ότι μετά την εκλογή θα προχωρήσει στην αύξηση του βασικού μισθού κατά 25%.

  Από την αρχή του χρόνου, πριν ακόμη ο πληθωρισμός ξεκινήσει την άνοδό του, όλες οι χώρες της ΕΕ προχώρησαν σε αυξήσεις των βασικών μισθών. Κατά σύμπτωση οι χώρες που έκαναν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών (Λετονία Σλοβενία, Πολωνία ) φιγουράρουν και στις πρώτες θέσεις σε ότι αφορά το ύψος του πληθωρισμού. Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιεί σε κάθε ευκαιρία τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για μετριασμένες - νέες - αυξήσεις στους μισθούς, υπονοώντας ότι αν αγνοήσουν την προειδοποίηση μπορεί να δουν την νομισματική πολιτικής της Ευρωζώνης να αλλάζει τροχιά.

  Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους

  Παρά τις προειδοποιήσεις της προέδρου της ΕΚΤ και τις ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπροστά στο ενδεχόμενο ενός σταθερά υψηλού του πληθωρισμού, υπάρχουν και αυτοί που περιμένουν ανυπόμονα να αλλάξει όσο δυνατό πιο γρήγορα η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

  Η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού και τους επόμενους μήνες παρά τα όσα ανακοινώνονται επίσημα, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο και το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο ομάδες. Εκτός από τα " περιστέρια" που επιθυμούν τη διατήρηση της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν και τα "γεράκια" που πιέζουν από τους πρώτους μήνες της ανόδου των τιμών για αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ.

  Μόλις βεβαιωθεί για την σταθερότητα του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, η ΕΚΤ ως πρώτη κίνηση θα προχωρήσει στη μείωση των αγορών ομολόγων μέσω PEPP, με προοπτική να διακόψει το πρόγραμμα ως το τέλος του χρόνου. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει περισσότερο τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και κατά συνέπεια και την Ελλάδα.

  Πολύ περισσότερο όμως θα επηρεάσει μια κίνηση στο επίπεδο των επιτοκίων περίπου δύο χρόνια νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα αφού ένα μεγάλο μέρους τους χρέους των επίσημων δανειστών βρίσκεται σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ