Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Σεπ-2021 19:26

  Ανεβαίνει ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

  Ανεβαίνει ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Η συνέχιση του ράλι στις τιμές των προϊόντων ενέργειας από τις αρχές του μήνα, αναμένεται να συνεχίζει να πιέζει το κόστος παραγωγής σε γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία και υπηρεσίες, κάνοντας ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

  Τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθούν στην πράξη τα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, θα δημιουργεί το Ταμείο Μετάβασης και αν μαζί με την κρατική ΔΕΗ πειστούν και οι ιδιώτες πάροχοι, το 90% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. 

  Στην επόμενη φάση, το επιπλέον κόστος της φετινής θέρμανσής θα αναλάβει να τιθασεύσει το αυξημένο κατά 20% επίδομα θέρμανσης. Ο στόχος είναι να απορροφήσει ένα μέρος από την τεράστια αύξηση κατά 86% της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της αύξησης κατά 25%-28% της τιμής με την οποία θα διατεθεί το πετρέλαιο θέρμανσης για φέτος, φτάνοντας το 1,05-1,10 ευρώ το λίτρο από 0,85 ευρώ το λίτρο το 2020. 

  Βοηθητική για τους κτηνοτρόφους και κατ’ επέκταση και για τις τιμές στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά θα είναι και η μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές από το 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%. 

  Ωστόσο, η προσπάθεια για την ανάσχεση των ανατιμήσεων θα είναι δύσκολη υπόθεση. Στο θέμα του πετρελαίου, ομάδα χωρών του ΟΠΕΚ πιέζει για την αύξηση της παραγωγής για να υπάρξει αποσυμπίεση στις τιμές του αργού πετρελαίου και στη συνέχεια και στις τιμές των τελικών προϊόντων διύλισης. 

  Με το φυσικό αέριο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς η τεράστια αύξηση της ζήτησης λόγω της επανεκκίνησης των οικονομιών αλλά και την πράσινης μετάβασης της ηλεκτροπαραγωγής, δεν αντικρίζεται και από την ανάλογη προσφορά στην παραγωγή. Τούτο την στιγμή που όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα γίνονται χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο εξαρτημένες από το φυσικό αέριο. 

  Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα 

  Η Ελλάδα ακολουθεί με μεγάλη καθυστέρηση την αύξηση των τιμών που έχει προηγηθεί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή του πληθωρισμού με τον τρόπο που υπολογίζεται για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα ακόμη και τον Αύγουστο ήταν πολύ χαμηλά. Όταν ο μέσος πληθωρισμός έφτασε στην Ευρωζώνη το 3% και στην ΕΕ το 3,2%, η Ελλάδα είχε εναρμονισμένο δείκτη στο 1,2%.

  Σε όρους εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή όμως, από -2% τον περασμένο Ιανουάριο, ο πληθωρισμός πέρασε σε θετικό πρόσημο (0,1%) τον Μάιο και από εκεί και πέρα συνέχισε να αυξάνεται φτάνοντας τον Αύγουστο στο 1,9%. Για τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Τούτο διότι τα αποθέματα της άνοιξης σε βιομηχανικά προϊόντα, μέταλλα και πρώτες ύλες έχουν εξαντληθεί και αντικαθίστανται σε υψηλότερες τιμές.

   

  Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ, αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, αλλάζουν συνέχεια τον τελευταίο καιρό. Οι συνεχείς ανατιμήσεις είναι ένα φαινόμενο για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα τελειώσει. Η επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Θεματοφύλακα του Πληθωρισμού, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό και η κατάσταση θα ισορροπήσει μόλις η προσφορά έρθει στα επίπεδα της ζήτησης. 

  Με αυτήν την θέση έχει ταυτιστεί και το υπουργείο Οικονομικών, παρακολουθώντας όμως με έντονο προβληματισμό την εξέλιξη των τιμών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ