Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Σεπ-2021 09:11

  Γ. Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 6% η αύξηση του ΑΕΠ φέτος

  ΤτΕ: 8 κίνδυνοι για τράπεζες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της Ελλάδας που πλήττεται από την πανδημία  θα ανακάμψει ακόμη πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και θα μπορούσε να επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την κρίση φέτος, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Politico. 

  Η ισχυρή ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Αθήνας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος στο πλαίσιο των αγορών περιουσιακών στοιχείων της ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης ή PEPP, δήλωσε ο Στουρνάρας στο POLITICO. 

  Τα σχόλιά του έρχονται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση για ανάπτυξη το 2021 από 3,6% σε 5,9%, η οποία αναμένεται να είναι η ισχυρότερη ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δύο δεκαετίες. Ο κ.Στουρνάρας εμφανίζεται πιο αισιόδοξος αναφέροντας πως έρχεται "ακόμη υψηλότερη" εκτίμηση από την κεντρική τράπεζα.

  "Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από 6%", είπε, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. "Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με το προ πανδημίας".

  Αλλά η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων αύξησε το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου κατά 16,2 % σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το τρίτο τρίμηνο, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ωφεληθεί από την εισροή ξένων επισκεπτών στα νησιά της Ελλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η χώρα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου "3,5 % κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια".

  Όπως αναφέρει το Politico, μια τέτοια σταθερή ανάπτυξη θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα για τη χώρα μετά από μια βάναυση ύφεση και τα αυξημένα επίπεδα χρέους που προκάλεσαν την κρίση της ευρωζώνης. Ακόμα και όταν το ΑΕΠ φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα, θα είναι ακόμα κατά ένα τέταρτο μικρότερο από ό, τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

  Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια τα επόμενα χρόνια από περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, μαζί με 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και αυξημένες άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.  Ωστόσο, όπως είπε, εξακολουθεί να βλέπει πως οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανάπτυξης προέρχονται από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση - καθώς και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού.

  Υπό το πρίσμα της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη, ο Στουρνάρας χαιρέτισε τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία θα προσθέσουν επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ στην οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

  Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο λόγος του Δημοσίου Χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 187% το 2022 από τα επίπεδα του 200% που κυμαίνεται σήμερα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, έως το 2019 η Ελλάδα είχε καταφέρει να μειώσει το Δημόσιο Χρέος στα επίπεδα του 180% του ΑΕΠ και θα είχε καταφέρει να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αν δεν ξεσπούσε η πανδημία.

  Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο οίκος αξιολόγησης Scope αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "ΒΒ+" από "ΒΒ", με σταθερό outlook. Την περασμένη εβδομάδα η DBRS επίσης αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ, με θετικές προοπτικές. 

  Για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές Ελληνικού Χρέους ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας - ΡΕΡΡ. Όπως αναφέρε ο κ. Στουρνάρας το όλο θέμα δεν αφορά το κατά πόσον η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το Δημόσιο Χρέος της αλλά κατά κύριο λόγο αφορά την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, και την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη να διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τα κράτη σε χαμηλό επίπεδο.

  "Θα ήταν πραγματικά αλαζονικό από την πλευρά μας να δηλώσουμε τη νίκη επί της πανδημίας αυτή τη στιγμή", είπε ο κ. Στουρνάρας. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την παράταση ή όχι του PEPP πέρα από τον Μάρτιο του 2022 ".

  Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός επιμένει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν αρχικώς. Άλλωστε τούτο, όπως είπε, αντανακλάται στις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση του ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2%.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ