Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Σεπ-2021 23:00

  Μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους βλέπει το ΥΠΟΙΚ

  Μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους βλέπει το ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Τη δυνατότητα να πετύχει τον διπλό στόχο να βελτιώσει και τη βιωσιμότητα αλλά και το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ, δίνει η ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας με την ανάπτυξη να υπολογίζεται - προς το παρόν - στο 5,9%.

  Το 2020, το χρέος αναμενόταν αρχικά να φτάσει στο ύψος ρεκόρ του 208,9% του ΑΕΠ, όταν η πρόβλεψη ήταν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο η πιο ρηχή ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ βοήθησε τελικά το χρέος να συγκρατηθεί κατά 3,3% του ΑΕΠ, φτάνοντας στο τέλος του προηγούμενου χρόνου στο 205,6% του ΑΕΠ.

  Φέτος η οικονομία από το δεύτερο τρίμηνο έχει περάσει σε πολύ υψηλή ανάπτυξη που έφτασε το 16,2%. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει κατά 2,3% την ανάπτυξη από το 3,6% στο 5,9% και πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νέου στο 7% ή και περισσότερο.

  Η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ με τόσο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης μπορεί να φτάσει και το 8% του ΑΕΠ, αν το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης δεν ξεπεράσει σε απόλυτο μέγεθος τα 352,5 δισ., που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Μέχρι στιγμής το χρέος έχει επιβαρυνθεί συγκυριακά, από τα 1,6 δισ. ευρώ των δανείων που πήρε η Ελλάδα μαζί με την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να επιβαρυνθεί άλλα τόσα με την πρώτη δόση των 3,7 δισ., στην οποία περιλαμβάνονται άλλα 1 ,6 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου. Επίσης με την τελευταία διπλή έξοδο 30ετούς και 5ετούς ομολόγου, η οροφή δανεισμού για το 2021 αυξήθηκε στα 14 δισ. από 12 δισ. που είχε ανακοινωθεί.

  Η προαγορά ακριβού χρέους

  Προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης των αποκλίσεων αυτών, βρίσκεται η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσει ένα μέρος από παλιό, "ακριβό χρέος", όπως πχ μέρος του διμερούς δανείου των 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα μπαίνοντας στο πρώτο μνημόνιο ή την εξόφληση του υπολοίπου των 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ. Ο στόχος είναι με το "φθηνό" χρέος που έχουμε αντλήσει από τις αγορές τον καιρό της πανδημία και μένει αναξιοποίητο ως διαθέσιμο, να αποπληρωθεί χρέος με υψηλότερο επιτόκιο. Με τις ανάγκες για νέα μέτρα στήριξης να βαίνουν μειούμενες, μέρος από τα περίπου 15 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε και οι χρηματοδοτικές ανάγκες να μειωθούν, αλλά και το χρέος να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει την σχετική συζήτηση με τους Θεσμούς και αναμένεται να προχωρήσει στην προαγορά παλαιού και ακριβού χρέους πριν το τέλος του χρόνου. Μια τέτοια κίνηση εκτός από το θετικό μήνυμα που θα περάσει στις αγορές, ότι η Ελλάδα με αργά αλλά σταθερά βήματα αφήνει πίσω της την κληρονομιά των μνημονίων, θα καθορίσει και το τελικό ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου.

  Η μείωση του χρέους κάτω από το 200% του ΑΕΠ εκτός από τα προφανή οφέλη στην εικόνα των δημοσιονομικών της χώρας και προς τους θεσμούς αλλά και προς τις αγορές (οι οποίες έχουν επιβραβεύσει πολλές φορές ως τώρα τις επιλογές της οικονομικής πολιτικής), εξυπηρετεί και ένα ακόμη σκοπό: Εκπληρώνει και ένα από τα "προαπαιτούμενα" των οίκων αξιολόγησης, για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομία ώστε να εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατό την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-). Το προαπαιτούμενο αφορά την επαναφορά του ελληνικού χρέους στην τροχιά αποκλιμάκωσης, μετά το τέλος της κρίσης που έφερε η κρίση του κορονοϊού.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ανάπτυξη-ρεκόρ στο 8,2% βλέπει για την Ελλάδα το 2021 (και) η Oxford Economics

  * Capital Economics και UBS ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος

  * BNP Paribas: Αιφνιδιάζει η Ελλάδα με τους ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνει

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ