Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 07:42

  Όλα τα SOS της επιδότησης για το "πρώτο ένσημο"

  Όλα τα SOS της επιδότησης για το "πρώτο ένσημο"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αντίστροφη μέτρηση τρεισήμισι μηνών για την εφαρμογή του νέου προγράμματος επιδότησης της ένταξης των νέων, χωρίς προϋπηρεσία, στην αγορά εργασίας ξεκίνησε χθες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σάββατο, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα "τρέξει” το πρόγραμμα καταβολής 1.200 ευρώ για την 6μηνη πρόσληψη νέων ανέργων 18 έως 29 ετών, οι οποίοι δεν έχουν έως τώρα κολλήσει κανένα ένσημο. Γι’ αυτό, το νέο πρόγραμμα αυτό λέγεται "πρώτο ένσημο” και στόχο έχει, σύμφωνα με τον κο. Χατζηδάκη, να διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων. Και τούτο διότι, όπως ανέφερε ο ίδιος "βλέπουμε ότι οι νέοι που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να βρουν εύκολα την πρώτη τους δουλειά, επειδή ακριβώς οι εργοδότες ζητούν προϋπηρεσία”.

  Με το νέο πρόγραμμα, όποιος νέος, χωρίς προϋπηρεσία, προσληφθεί θα λάβει 600 ευρώ, ενώ άλλα 600 ευρώ θα λάβει ο εργοδότης του. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε 2 τριμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο της απασχόλησης θα λάβουν από 300 ευρώ έκαστος, ο εργαζόμενος και ο εργοδότης, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο, θα λάβει έκαστος (εργαζόμενος και εργοδότης) από επιπλέον 300 ευρώ.

  Όπως επισήμανε χθες ο Υπ. Εργασίας:

  - Την ευθύνη για τη διαχείρισή του θα την έχει ο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημειώνεται πως το ίδιο ισχύει και με το υφιστάμενο πρόγραμμα επιδότησης του 100% των εισφορών για 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων οι 80.000 έχουν ήδη καλυφθεί, λόγω της ευελιξίας του, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.


  - Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας παρόμοια με αυτή που ισχύει για άλλα προγράμματα, του Υπουργείου ή του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει πως όποια επιχείρηση ενταχθεί στο πρόγραμμα "πρώτο ένσημο”, θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων, προσαυξημένο με εκείνο όσων νέων προσληφθούν, από μία συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι και τη λήξη της 6μηνης επιδότησης.

  - Το "πρώτο ένσημο” Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως π.χ. αυτό των 150.000 νέων θέσεων εργασίας (σ.σ. το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που ήδη "τρέχει" και στο οποίο προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις) .Θα μπορεί να συνδυαστεί επίσης με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Από πλευράς Υπ. Εργασίας, δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αν ο "συνδυασμός” αυτός σημαίνει πως ένας άνεργος θα μπορεί πχ να εντάσσεται στο πρόγραμμα "πρώτο ένσημο” (λαμβάνοντας ενίσχυση 600 ευρώ) και παράλληλα να εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών του ή αν θα σημαίνει τη δυνατότητα της επιχείρησης να απασχολεί παράλληλα εργαζόμενους μέσω του "πρώτου ενσήμου” και εργαζομένους μέσω του προγράμματος επιδότησης εισφορών.

  Στο πρόγραμμα θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης –καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους- η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

  Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί για το 2022 και το 2023 σε 42 εκατ. ευρώ (28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023) μ΄αυτό τον προϋπολογισμό μπορεί να καλυφθούν 35.000 νέοι. Αν κριθεί αναγκαίο ο προϋπολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Χατζηδάκης: 7 μέτρα πάνω από €1 δισ. για τη στήριξη της απασχόλησης – "Παράθυρο" για μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ