Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 14:39

  Η ΕΤΕπ αυξάνει κατά €5 δισ. την χρηματοδότηση επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

  Η ΕΤΕπ αυξάνει κατά €5 δισ. την χρηματοδότηση επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΤΕπ πήρε η συμμετοχή της Τράπεζας με δάνεια 5 δισ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Με την έγκριση συμμετοχής της τράπεζας, την οποία θα ακολουθήσει και η υπογραφή σχετικής σύμβασης, το συνολικό ποσό των δανείων με ευνοϊκούς όρους με τα οποία θα μπορεί το ελληνικό Ταμείο ανάκαμψης να ενισχύσει ιδιωτικές επενδύσεις από τα 12,7 δισ. ευρώ θα φτάσει στα 17,7   δισ. ευρώ, αυξάνοντας και τον αριθμό των προτάσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

  Το  υπουργείο Οικονομικών αναμένει άλλη μια αντίστοιχη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα   Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) η οποία θα συμμετέχει στο Ελληνικό Ταμείο  Ανάκαμψης   με δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας το οπλοστάσια για την ενίσχυση επενδύσεων στα 18,7 δισ. ευρώ.

  Το τρίτο κομμάτι που θα ολοκληρώσει την προετοιμασία για την επίσημη έναρξη των χρηματοδοτήσεων ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά την συμμετοχή των  ελληνικών εμπορικών τραπεζών.  Το  υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει ήδη τις προσκλήσεις και   τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν κλείσει οι συμφωνίες για τη συμμετοχή των εμπορικών τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου.

  Σε αντίθεση με τις δύο διεθνείς τράπεζες, οι συμφωνίες με τις εμπορικές τράπεζες θα αφορούν ένα   ανώτατο όριο συμμετοχής στο πρόγραμμα το οποίο θα εκπληρώνεται σταδιακά. Για κάθε περίοδο  θα ορίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 200-300 εκατ. ευρώ) το οποίο θα ανανεώνεται όταν η τράπεζα θα καταφέρνει να διαθέσει το προηγούμενο ποσό σε ιδιωτικές επενδύσεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ