Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 12:45

  Χ. Σταϊκούρας: Η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος και δείχνει ότι είναι βιώσιμη η ανάπτυξη το 2022 (upd)

  Σταϊκούρας: Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο 'Ελλάδα 2.0'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:18

  Τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις και πρόδρομοι δείκτες οικονομίας που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος και δείχνει ότι είναι βιώσιμη η ανάπτυξη στο μέλλον, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Helexpo Forum στη Θεσσαλονίκη.

  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει αύξηση των εξαγωγών και των εκτιμήσεων, το κλίμα έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, "έχουμε σημαντικότητα αύξηση των καταθέσεων, αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές, ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου, μείωση της ανεργίας, αναβαθμίσεις από οίκους, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεσαίας τάξης, ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5% το 2021”.

  Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη δεν αρκεί. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, πρέπει να υπάρξει πολύ ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το επόμενο έτος.

  "Με πολύ ρεαλιστικούς, συντηρητικούς όρους, καλύπτουμε τα δύο τρίτα της απώλειας τουλάχιστον του 2020”, σημείωσε.

  Έθεσε ως στόχο την επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης από το 2022, και υψηλής ανάκαμψης.

  Τόνισε δε πως στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του πλούτου, προσθέτοντας ότι "θέλουμε οι επενδύσεις και οι εξαγωγές να αυξάνονται πολύ περισσότερο από την αναγκαία αύξηση κατανάλωσης”.

  Επίσης, επιδιώκεται έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022, επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από το 2023.

  Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις-τοποθετήσεις επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο πολίτης στο τέλος του μήνα να έχει στο πορτοφόλι του περισσότερους πόρους από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

  Στόχος της κυβέρνησης είναι επίης να συνεχίζει να μειώνει τους φόρους, και θέτει στόχο τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22% με μόνιμο τρόπο.

  Εκτιμά ακόμη πως "πρέπει να έχουμε ισχυρό ταμείο. Έχουμε πάνω από 40 δισ. Ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία, γιατί τα χρήματα αυτά επιστρέφουν την κοινωνία".

  Έκανε ακόμη λόγο για στήριξη της ρευστότητας, υπογραμμίζοντας ότι "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να πιέζουμε τις τράπεζες να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα.

  Εμείς εξασφαλίζουμε το περιβάλλον να επιστρέψουν οι καταθέσεις, οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις.

  Δεν βλέπω ωστόσο μεγάλη ζήτηση εκεί, καθώς οι επιχειρήσεις λένε ότι καλύπτονται από το πρόγραμμα της κυβέρνησης με τις επιστρεπτέες".

  Δήλωσε ακόμη πως είναι επιτυχία το ότι ήρθαν ξένες επενδύσεις, όπως στην Εγνατία Οδό, στη ΔΕΠΑ, στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σχολίασε ως πολύ σημαντικό το να προχωρήσει το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη.

  Έκανε λόγο για ορθολογική αξιοποίηση των 78 δισ. Ευρώ αθροιστικά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ μέχρι το 2027.

  Προανήγγειλε δε ενεργό συμμετοχή της χώρας στις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

  "Δεν θα είναι εύκολο αλλά η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα και δημοσιονομική ευελιξία", πρόσθεσε.

  Αναφορικά με την ακρίβεια, τόνισε ότι "πρέπει ως χώρα να κάνουμε ορθή διάγνωση του προβλήματος της ακρίβειας, χωρίς να δημιουργούμε πληθωριστικές προσδοκίες. Αυτή τη στιγμή η κοινή συνισταμένη παγκοσμίως σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο και στις δύο πλευρές του ατλαντικού, είναι πως το φαινόμενο θα είναι παροδικό.

  Η πολιτεία με τα δεδομένα που έχει σήμερα πρέπει να μην καλλιεργήσει πληθωριστικές προσδοκίες. Και αυτό να το κάνει και η επιχειρηματική κοινότητα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ