Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 16:30

  Το σχέδιο για τη βελτίωση του "προφίλ" του δημοσίου χρέους

  Το σχέδιο για τη βελτίωση του "προφίλ" του δημοσίου χρέους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι το μεγαλύτερο όπλο για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά η πρόωρη εξόφληση ακριβού χρέους μπορεί σε αυτήν τη συγκυρία να αποβεί το μέσο για να καταστήσει το χρέος ακόμη πιο βιώσιμο. 

  Χθες,  ο υπουργός Οικονομικών κατά την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ, αναφέρθηκε και στη διαχείριση του χρέους, προαναγγέλλοντας για πρώτη φορά επίσημα το σχέδιο για χρήση κεφαλαίων από τις τελευταίες εκδόσεις για πρόωρη εξόφληση μέρους του διακρατικού δανείου των 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα μπαίνοντας στο πρώτο μνημόνιο, αλλά και του υπολοίπου των 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ. Το δάνειο που υπέγραψε η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης είναι ακριβό γιατί έχει επιτόκιο περίπου 2,5% (υψηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζεται σήμερα η Ελλάδα) το οποίο επιπλέον είναι κυμαινόμενο,  άρα η εξυπηρέτησή του θα γίνει πιο ακριβή με την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Ωστόσο, δεν έχει πέναλτυ προεξόφλησης όπως έχουν τα δάνεια του EFSF και του ESM, άρα μπορεί να εξοφληθεί πριν τη λήξη του χωρίς επιπλέον κόστος.

  Από την αύξηση το υπόλοιπο, ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ, είναι με επιτόκιο περίπου 3%. Ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο του 2022, η εξόφληση του ποσού αυτού θα έχει και λογιστικό (θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης του χρέους) αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, αφού η χώρα θα αποτινάξει και την "εποπτεία" του Ταμείου στην ελληνική οικονομία. Πλέον η παρουσία του Ταμείου θα περιοριστεί στην έκθεση του άρθρου IV, όπως ισχύει για όλα τα υπόλοιπα μέλη του ταμείου.

  Ακόμη και η ιδέα για έκδοση "πράσινων" ομολόγων που τοποθετείται χρονικά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, έχει στόχο εκτός από την ταχύτερη δημιουργία υποδομών πρόληψης και προστασίας από την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης του χρέους. Τούτο διότι, τα "πράσινα" ομόλογα συνοδεύονται και από κάποια ειδικά φορολογικά κίνητρα για την αγορά και τη διακράτησή τους και κατά τεκμήριο έχουν χαμηλότερο επιτόκια.

   

  Ο κρίκος όμως που θα συνδέσει τις διαχειριστικές αυτές πράξεις με την υποψηφιότητα της Ελλάδας για συμμετοχή στο QE είναι η χρήση των κεφαλαίων που αντλεί η Ελλάδα από τις αγορές. Το ότι δηλαδή θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια που αντλεί από τις αγορές για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους. 

  Η διφορούμενη δήλωση Λαγκάρντ 

  Στην τοποθέτησή της στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής η Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην αύξηση του χρέους στην Ευρωζώνη είπε,  μεταφέροντας τη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στο ΔΣ της Τράπεζας,  ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αξιολογείται πέραν των άλλων λαμβάνοντας υπόψη, το πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι που προέρχονται από δανεισμό και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αν και κατά πόσο το ίδιο το χρέος χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του.

  Συνεπώς,  μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι χθεσινές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου για προαγορά παλιού και ακριβού χρέους.

  Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου διατηρούν την προσδοκία ότι όπως η ΕΚΤ δεν άφησε εκτός του PEPP την Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο έτσι θα γίνει και μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων. 

  Τέλος η στροφή στα "πράσινα’ ομόλογα έχει το βλέμμα και στην επικειμένη συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων πριν μπουν σε εφαρμογή από το 2023. Παρότι με την πρώτη συζήτηση του θέματος ξέσπασε μάχη μεταξύ... βορείων και νοτίων, στο μόνο θέμα που φάνηκε ότι θα υπάρχει σύγκλιση, έστω και μερική, είναι το να μην προσμετρώνται στον υπολογισμό χρέους και ελλείμματος οι δημόσιες "πράσινες" επενδύσεις. Αν οι συζητήσεις διαρκέσουν για μήνες, οι πράσινες επενδύσεις,  έχουν προοπτικές να είναι έστω και η μοναδική αλλαγή στο σύμφωνο σταθερότητας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ