Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 07:51

  Και σε ρόλο επενδυτή το Υπερταμείο – Οι αλλαγές που έρχονται

  Και σε ρόλο επενδυτή το Υπερταμείο – Οι αλλαγές που έρχονται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η μετεξέλιξη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστότερη ως "Υπερταμείο” σε ένα πλήρως λειτουργικό δημόσιο επενδυτικό ταμείο, στα πρότυπα των ξένων sovereign wealth funds, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της νέας διοίκησης για τα επόμενα χρόνια.

  "Όραμά μας είναι η μετεξέλιξή μας σε ένα Public Wealth Fund, που επιτρέπει και την αξιοποίηση της πολύτιμης διεθνούς εμπειρίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών”, σημείωσε κατά της χθεσινή ημερίδα του Υπερταμείου στη ΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Γρηγόρης Δημητριάδης, δίνοντας το γενικό περίγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και να εγκριθεί μέσα στον Χειμώνα.

  Στόχος είναι να ξεφύγει η ΕΕΣΥΠ από τον στενό ρόλο της εταιρείας holding των δημοσίων επιχειρήσεων και να λειτουργήσει αναπτυξιακά ως επενδυτής, ενισχύοντας συνολικά την ελληνική οικονομία. Αυτό θα γίνει με την επένδυση των κερδών της ΕΕΣΥΠ από τα μερίσματα των θυγατρικών του σε εταιρείες και επιχειρηματικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα.

  Αντλώντας εμπειρία από αντίστοιχα funds που διαθέτουν πολλά άλλα κράτη εντός και εκτός Ευρώπης, αυτή η δραστηριότητα της ΕΕΣΥΠ θα προχωρήσει σταδιακά με μικρά βήματα.

  Άλλωστε, η επιτυχία του εγχειρήματος είναι συνυφασμένη με το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης των δημοσίων επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες αλλά και να παράγουν κέρδη.

  Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η αρχή μπορεί να γίνει ακόμη και με μικρές επενδύσεις της τάξης των 5-10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς πέρα από την άμεση επένδυση η παρουσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά τόσο στην προσέλκυση άλλων επενδυτών όσο και στην εξασφάλιση δανείων χρηματοδότησης.

  Εξάλλου, στόχος της διοίκησης του Υπερταμείου είναι να προχωρήσει σε συνεργασίες και με ξένα funds. Ήδη η ΕΕΣΥΠ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μεγάλα δημόσια επενδυτικά ταμεία με ισχυρές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

  Αποτίμηση των ακινήτων

  Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Δημητριάδης έκανε ακόμη γνωστό πως το Υπερταμείο πρόκειται να προχωρήσει στην εκτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων που διαθέτουν όλες οι θυγατρικές του προκειμένου να γνωρίζει το τι μπορεί να αξιοποιηθεί. Μάλιστα πρόσθεσε πως η μέτρηση αυτή θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  "Θα προχωρήσουμε, τον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο, στην καταγραφή και εκτίμηση της αξίας των ακινήτων όλων των επιχειρήσεων, όπως και της ΕΤΑΔ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, και του ΤΑΙΠΕΔ”, σημείωσε ο επικεφαλής του Υπερταμείου κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο της ημερίδας.

  Μετά την εκτίμηση όλου του χαρτοφυλακίου θα υπάρξει μια ομιλική πολιτική για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. 

  "Ένα πολύ καλό ακίνητο δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με καταπατήσεις και άλλου είδους προβλήματα. Οπότε μπορούμε να βρούμε τι μπορούμε να ωριμάσουμε για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και πως” σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

  "Αν δεν μετράς κάτι, ξεχνάς ότι το έχεις”, σημείωσε ο κ. Βέττας. "Πρέπει να ξέρεις τι έχεις, να γνωρίζεις την αξία του το οποίο είναι κάποιος ποιο δύσκολο και το τρίτο σκέλος της αφορά την επίδραση της αξιοποίησης της περιουσίας”, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. 

  "Σε χώρες που έχουν ομοειδή χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, η αξία  της δημόσιας περιουσίας, εξαιρουμένων περιουσιακών στοιχείων με μεγάλη δυσκολία αποτίμησης, όπως οι δασικές εκτάσεις, τοποθετείται, κατά μέσο όρο, στο 220% του ΑΕΠ”, δήλωσε ακόμη ο κ. Βέττας.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ