Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 16:49

  Wood και Scope βλέπουν εντυπωσιακό story ανάπτυξης της Ελλάδας το 2021 - "Εσβησε" το σοκ της πανδημίας

  Wood και Scope βλέπουν εντυπωσιακό story ανάπτυξης της Ελλάδας το 2021 - "Εσβησε" το σοκ της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Συνεχίζεται ο κύκλος αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομία φέτος, μετά και τις εντυπωσιακές επιδόσεις του β’ τριμήνου, με τους αναλυτές να τοποθετούν σημαντικά υψηλότερα την αύξηση του ΑΕΠ για το 2021, ακόμα και από τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

  Αν και οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος αυξήθηκαν σημαντικά και στο 5,9% από μόλις 3,6% -άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα περίμενε πρώτα τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για να προχωρήσει σε αλλαγή των εκτιμήσεών της– οι επενδυτικές τράπεζες και οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι για το ελληνικό story ανάπτυξης. Ενώ έως τώρα το 2022 αναμενόταν να αποτελέσει το έτος εκτόξευσης της ελληνικής οικονομίας, το 2021 ξεκάθαρα αρχίζει και παίρνει τη "θέση" του, με τις εκτιμήσεις έως τώρα να πλησιάζουν ακόμα και το 9% σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Λογικό και επόμενο είναι να χαμηλώσει ο πήχης για το 2022 λόγω και της υψηλότερης βάσης που πλέον δημιουργεί το 2021.

  Σε νέα της έκθεσή της η Wood ανεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος στο 6,5% από 3,6% πριν, ενώ η Scope Ratings προχώρησε σε αύξηση της πρόβλεψής της στο 8,6% από 6,5% που προέβλεπε πριν. Είναι ασφαλές να εκτιμήσει κανείς πως το αμέσως επόμενο διάστημα, καλά νέα θα ακούσουμε και από άλλους διεθνείς οίκους. 

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Wood, η προκαταρκτική εκτίμηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το β’ τρίμηνο παρουσίασε αύξηση 16,2% σε ετήσια βάση και εποχικά προσαρμοσμένη βάση, από -2,3% στο α’ τρίμηνο, λόγω των ισχυρών επιδράσεων βάσης, καθώς και της ισχυρής, συνεχιζόμενης ανάκαμψης. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 4,5% το α’ τρίμηνο. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, σημειώνει η Wood. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg τον Ιούλιο, σε τριμηνιαία βάση το αποτέλεσμα αναμενόταν στο -1,9% ενώ σε ετήσια στο +11,3%, ενώ στην έρευνα της FocusEconomics του Αυγούστου οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν το αποτέλεσμα β’ τριμήνου στο -1,4% σε τριμηνιαία βάση και σε 10,4% σε ετήσια βάση). Όπως τονίζει η Wood, αυτή η αύξηση του ΑΕΠ βάζει την Ελλάδα σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πριν από την πανδημία (σε τριμηνιαία, εποχικά προσαρμοσμένα επίπεδα), και σε καλό δρόμο για αύξηση του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 6% το 2021.

  Όσον αφορά την ανάλυση του ΑΕΠ, οι επιδόσεις οδηγήθηκαν από την τελική εσωτερική ζήτηση, επισημαίνει ο οίκος. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε σημαντικά, κατά 13,2% σε ετήσια βάση, σε πραγματικούς όρους το πρώτο τρίμηνο, συμβάλλοντας στο 11,2% της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ. Η κατανάλωση της γενικής κυβέρνησης συνέβαλε επίσης θετικά, αυξανόμενη κατά 6,1% σε ετήσια βάση και συμβάλλοντας κατά 1,4% στην αύξηση του ΑΕΠ. Οι επενδύσεις είχαν επίσης καλή απόδοση, εξαιρουμένων των αποθεμάτων, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 13% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 10,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 37,1% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά τη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ, οι επενδύσεις συνέβαλαν στο 2,1% (5,5% συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων). 

  Σε τριμηνιαία βάση, η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν, κατά -0,4% (έναντι -0,7% το α’ τρίμηνο) και -0,7% (έναντι 3,6% το α’ τρίμηνο), αντίστοιχα. Σε αυτή την περίπτωση, η μερίδα του λέοντος προήλθε από τις πάγιες επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,3% (έναντι 3,9% το α’ τρίμηνο), και τα αποθέματα, τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκαν σε τριμηνιαία βάση – συμβάλλοντας στο 2,8% της αύξηση του 3,4%. Οι επιδόσεις των εξαγωγών παρέμειναν αρνητικές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 2,9%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,0%.

  Επιπλέον, η προκαταρκτική εκτίμηση της αύξησης των πραγματικών εσόδων (το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και τα μεικτά έσοδα) δείχνει επέκταση 23,3% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του έτους, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί, μετά το ανοδικά αναθεωρημένο 5,2% το α’ τρίμηνο. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη της Wood ότι τα εταιρικά κέρδη, συνολικά, αρχίζουν να αυξάνονται ξανά, επιτέλους. Η συνολική πραγματική αποζημίωση για τους εργαζόμενους, αφού μειώθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση το α’  τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 1,65%, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από πριν από την πανδημία.

  Όπως τονίζει η Wood, αυτή η επίδοση του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τη θετική δυναμική που δείχνουν οι δείκτες οικονομικού κλίματος και τα άλλα διαθέσιμα μακροοικονομικά δεδομένα, οδηγήθηκε από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κλάδου της μεταποίησης και των υπηρεσιών, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται και στο γ’ τρίμηνο του '21. Παρόλο που οι αριθμοί του ΑΕΠ β’ τριμήνου τοποθετούν την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων των χωρών που καλύπτει η Wood, ωστόσο, όπως επισημαίνει, η ασταθής φύση της αύξησης των αποθεμάτων υποδηλώνει ότι μια ήπια προσαρμογή είναι πολύ πιθανή στα επόμενα τρίμηνα.

  Σε κάθε περίπτωση, οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελλάδας στο β΄ τρίμηνο "αναγκάζουν" την Wood να αναθεωρήσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της και έτσι από 3,6% που προέβλεπε πριν, πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 2021 στο 6,5%, μειώνει την εκτίμησή της για το ΑΕΠ το 2022 από 5,3% σε 4,0%.

  Ακόμα πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings ο οποίος κατά την αναβάθμιση της Ελλάδας την Παρασκευή, στο ΒΒ+ από ΒΒ πριν με σταθερές προοπτικές, τόνισε πως πλέον αναμένει ανάπτυξη 8,6% το 2021, από 6,5% που έβλεπε πριν, με την οικονομία να έχει ανακάμψει στα προ της κρίσης επίπεδα παραγωγής ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Για το 2022, η Scope αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,5%, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης εγχώριας ζήτησης,  καθώς η αναγκαστική εξοικονόμηση δαπανάται μετά το reopening και ενισχύεται από τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των αρχών εισροής χρηματοδότησης από την ΕΕ. 

  Σε σχετικό note της η Axia Research σημείωσε πως το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή της εισόδου της Ελλάδας σε έναν κύκλο ανάπτυξης ο οποίος θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, χάρη στην εξομάλυνση των συνθηκών της αγοράς και την ισχυρή επενδυτική δυναμική. Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν τις ισχυρές τάσεις τους και στο τρίτο τρίμηνο, όπως τόνισε, προσθέτοντας πως οι επιδόσεις του β’ εξαμήνου θα υποστηριχθούν περαιτέρω με τα 4 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Αύγουστο, ενώ άλλα 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν στα τέλη του 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ