Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 16:00

  Οι παρεμβάσεις που έρχονται για τον πληθωρισμό

  Πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Με την επέκταση κοινωνικών μέτρων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, ώστε να μην χρειαστούν πολλές συνεννοήσεις με τους θεσμούς, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να ανακόψει το "τσουνάμι" ανατιμήσεων το οποίο οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε εισαγόμενο πληθωρισμό. 

  Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστούν μέσα από τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ, στα οποία έχουν έκπτωση στο ρεύμα περίπου 400.000 νοικοκυριά.

  Ο προγραμματισμός θέλει να αυξηθεί - μέσω επιδότησης - η έκπτωση ανά κιλοβατώρα και να διευρυνθούν τα κριτήρια ώστε να περιλάβουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων της έκπτωσης. Ανάλογη λύση εξετάζεται και για τα νοικοκυριά τα οποία αγοράζουν ρεύμα από ιδιωτικές εταιρείες λιανικής. Και εκεί, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, μπορεί να επιδοτηθούν ώστε πληρώσουν πολύ μικρότερες αυξήσεις από αυτές που θα δουν στους λογαριασμούς τους.

  Ο στόχος θα είναι να μη περάσουν μεγάλες αυξήσεις σε όσο το δυνατό περισσότερα τιμολόγια λιανικής. Η αρχική σκέψη για επιδότηση των προμηθευτών απορρίφθηκε, καθώς θα είχε οριζόντια επίδραση σε ευάλωτα, αλλά και περισσότερο ευκατάστατα νοικοκυριά και επιπλέον θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος.

  Το δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι το κόστος θέρμανσης το οποίο αναμένεται να είναι φέτος εξαιρετικά υψηλό, λόγω της αύξησης κατά τουλάχιστον 25% που θα αρχίσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου σε σύγκριση με το 2020, αλλά και της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία έχει ξεπεράσει το 75%.

  Εδώ η λύση που αναζητείται είναι μέσω του επιδόματος θέρμανσης με κάποια διεύρυνση των κριτήριων και μια επιπλέον επιδότηση ανά νοικοκυριό μπορεί να απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων των συγκεκριμένων ενεργειακών προϊόντων. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το επίδομα θα δοθεί προκαταβολικά. Έτσι, παρά την αύξηση των τιμών, θα έχουν ένα σημαντικό ποσό να κάνουν τις πρώτες αγορές ενεργειακών προϊόντων για να καλύψουν τις πρώτες ενεργειακές ανάγκες του χειμώνα 2021-2022.

  Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

  Η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα είναι πιο δύσκολη άσκηση, καθώς δεν υπάρχει ένα κοινό καλάθι για όλα τα νοικοκυριά και άρα η αύξηση των τιμών θα έχει ασύμμετρη επίδραση για το κάθε νοικοκυριό. Μια σκέψη για μετάταξη κάποιων προϊόντων των οποίων είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η τιμή από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% στον υπερμειωμένο του 6%, απορρίφθηκε ως αναποτελεσματική.

  Τούτο με δεδομένο ότι οι τιμές σε πρώτες ύλες όπως τα δημητριακά, το γάλα, ο καφές ή τα κρέατα συνεχίζουν να αυξάνονται και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το πού θα σταματήσουν. Με αυτό το δεδομένο, ακόμη και αν το σύνολο της μείωσης του ΦΠΑ περνούσε στο σύνολο του τιμή του τελικού προϊόντος (π.χ. του ψωμιού) δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα "εξαφανίζονταν" για τον καταναλωτή, λόγω της περαιτέρω αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης.

  Λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε χθες συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

  Ο στόχος ήταν να υπάρξει μια "συμφωνία κυρίων" για την απορρόφηση ενός μέρους των αυξήσεων από έναν κλάδο ο οποίος, κατά την διάρκειά της πανδημίας, είδε να αυξάνεται και ο τζίρος και τα κέρδη του. Όπως όμως και σε κάθε ανάλογη κίνηση - που έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν σε περιβάλλον ανατιμήσεων - έτσι και σε αυτή την συμφωνία κυρίων, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ