Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 12:02

  Ανατιμήσεις "φωτιά" σε καύσιμα - τρόφιμα έστειλαν στο 1,9% τον πληθωρισμό του Αυγούστου

  Πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Με αυξήσεις φωτιά σε τρόφιμα καύσιμα και υπηρεσίες ο πληθωρισμός Αυγούστου σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 1,9%, από 1,4% τον Ιούλιο ενώ  τον περασμένο Ιανουάριο ήταν -2%.

  Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση είναι στα ενεργειακά προϊόντα με πρώτο το φυσικό αέριο. Η τιμή του καταγράφει, σε ετήσια βάση, αύξηση κατά 91% επηρεάζοντας και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς που θα έρθουν από εδώ και πέρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (δηλ. του πετρελαίου με τον μειωμένο φόρο) καταγράφει αύξηση 28,9%. Το είδος αυτό δεν πωλείται αυτή την στιγμή. Ωστόσο δίνει μια πρόγευση για την τιμή με την οποία θα διατεθεί στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου. Τα καύσιμα και τα λιπαντικά (όπου περιλαμβάνεται η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης) είχαν αύξηση κατά 17,4%.

  Μεγάλες αυξήσεις καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και σε τρόφιμα. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 21,5%, τα έλαια πλην ελαιόλαδου 17,6%, το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας 12,2% , τα νωπά ψάρια 8% το ελαιόλαδο 8% , τα πουλερικά 4,5%, τα νωπά φρούτα 4,2% τα τυριά. 3,4%.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα του τουρισμού τον Μάιο, στο τέλος Αυγούστου η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση κατά 11,4% και στις τιμές των καταλυμάτων και των ξενοδοχείων, των μοτέλ και των πανδοχείων. Αύξηση κατά 9% καταγράφεται και στα αεροπορικά εισιτήρια. Αντίθετα στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος καταγράφεται μικρή μείωση κατά 1% και στην τιμή του χοιρινού 2%, ενώ η τιμή στο γιαούρτι έπεσε κατά 2,4%.

  Μηνιαία σύγκριση

  Στην μηνιαία σύγκριση ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2021, παρουσίασε μείωση 0,1% (λόγω των εκπτώσεων που είχαμε όλο τον περασμένο μήνα) έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

  Η μεταβολή σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  - 7,2% στην ομάδα "ένδυση και υπόδηση", λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

  - 0,3% στην ομάδα "μεταφορές", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).

  - 0,4% στην ομάδα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

  Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  - 1,1% στην ομάδα "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, χοιρινό, πουλερικά, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, νωπά φρούτα.

  - 0,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.

  Η πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να είναι ανοδική και για τους επόμενους μήνες ακολουθώντας και τις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων που επηρεάζουν αρνητικά το κόστος παραγωγής και τη μεταφορά του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο "καλάθι της νοικοκυράς".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ