Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 08:00

  Τι ειπώθηκε στις συναντήσεις Χρ. Σταϊκούρα - τραπεζιτών

  Τι ειπώθηκε στις συναντήσεις Χρ. Σταϊκούρα - τραπεζιτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Διερευνητικές επαφές και ανταλλαγή απόψεων για τις προωθούμενα νομοσχέδια για τις τράπεζες και την κεφαλαιαγορά, αλλά και για το θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε κατ ιδίαν συναντήσεις με τραπεζίτες, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και ολοκληρώθηκαν χθες.

  Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε δύο βασικές ενότητες.

  Η πρώτη αφορούσε τα νομοσχέδια που είχαν προετοιμαστεί από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό και που αφορούσαν την αλλαγή του νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την τροποποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας, τον νέο νόμο για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο των χρηματιστηριακών και επενδυτικών εταιρειών. Έτοιμο είναι ήδη το σχέδιο νόμου για το Συνεγγυητικό, το οποίο προβλέπει την υιοθέτηση μοντέλου αποζημιώσεων παρόμοιο με εκείνο του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων για τις τράπεζες. 

  Το επόμενο σε σειρά ήταν το προσχέδιο για την αλλαγή του νόμου "Χαρδούβελη" που αφορά στην ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας και τη μετατροπή της σε οριστική απαίτηση του Δημοσίου (όπως συνέβη με την Τράπεζα Αττικής). Η προτεινόμενη τροποποίηση, η οποία είχε πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκά Κεντρική Τράπεζα απέφευγε τον κίνδυνο μετατροπής σε οριστική απαίτηση και προέβλεπε την απόσβεση της αναβαλλόμενης φορολογία σε βάθος χρόνου. 

  Η τρίτη εκκρεμότητα, για την οποία είχαν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους εταίρους ήταν η αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ και η μετατροπή του σε ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο, με βασικό στόχο την υποστήριξη των τραπεζών με τεχνογνωσία για δημιουργία υπεραξιών και σταδιακή αποεπένδυση. 

  Η τέταρτη νομοθετική ρύθμιση αφορούσε το νόμο για τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Είχε ανατεθεί μελέτη σε έγκριτους νομικούς που ανέλυσαν τις αδυναμίες του συστήματος που οδήγησαν στην υπόθεση της Folli-Follie και κατέληξαν σε σειρά προτάσεων.

  Ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σκοπεύει να προχωρήσει τις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, αφού πρώτα ενημερωθούν και έρθουν σε συμφωνία όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

  Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνεται και ο επικείμενος διαγωνισμός για τον Οργανισμό Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών που δεν κατάφεραν ρύθμιση εντός του πτωχευτικού νόμου. Ο Οργανισμός αυτό αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη του 2022, αγοράζοντας την κατοικία και νοικιάζοντας την για 12 χρόνια στον δανειολήπτη.

  Επίσης, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος Γέφυρα κατά τρεις μήνες με επιδότηση της δόσης του δανείου κατά 35%.

  Ρευστότητα, νέα δάνεια, στροφή στη λιανική τραπεζική

  Η δεύτερη ενότητα των συζητήσεων μεταξύ του υπ. Οικονομικών και των τραπεζιτών  αφορούσε ανταλλαγή απόψεων για τη στρατηγική των τραπεζών σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, τη στροφή τους στη λιανική τραπεζική, τις προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια και οι τάσεις που διαγράφονται για τα οικονομικά επιχειρήσεων και νοικοκυριών στη μετά Covid περίοδο.

  Σύμφωνα με τις τράπεζες, παρατηρούνται ισχυρές ενδείξεις αύξησης της κατανάλωσης και της ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα, με αντίστοιχη ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια τόσο σε επιχειρήσεις όσο και προς νοικοκυριά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αρχικοί ετήσιοι στόχοι για τις εκταμιεύσεις νέων δανείων έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς η ζήτηση, ειδικά στη λιανική τραπεζική και κυρίως στα στεγαστικά δάνεια είναι 2 με 2,5 φορές υψηλότερη σε ετήσια βάση.

  Για το λόγο αυτό έχουν αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο των 15 δισ. ευρώ (νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2021) σε άνω των 22-25 δισ. ευρώ, καθώς ήδη στο πρώτο εξάμηνο οι νέες εκταμιεύσεις έφτασαν τα 11,1 δισ. ευρώ. Παραδοσιακά τα δύο τελευταία τρίμηνα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ενώ στην παρούσα φάση αναμένεται μεγαλύτερη λόγω της αναβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων που προγραμματίστηκαν για το β’ εξάμηνο, τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Από τις νέες χορηγήσεις των 11,1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, τα 9 δισ. ευρώ αφορούσαν σε επιχειρηματικά δάνεια και τα υπόλοιπα 2 δισ. σε νοικοκυριά. Για το δεύτερο εξάμηνο προβλέπονται εκταμιεύσεις περίπου 14 δισ. ευρώ με τα ποσά να μοιράζονται σε περίπου 4-5 δισ. προς ιδιώτες και 10-11 σε επιχειρήσεις.

  Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα κλείσει στο έτος οριακά αρνητική, κυρίως των μεγάλων αποπληρωμών, διαγραφών και αναταξινομήσεων (τιτλοποιήσεις) επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, θετική θα είναι πιστωτική επέκταση για τις επιχειρήσεις από το 2022, ενώ για τα νοικοκυριά από το 2023.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ