Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 12:04

  Πληθωρισμός: Το ΥΠΟΙΚ περιμένει το σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ

  Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ακόμη και αν οι αποφάσεις για αλλαγές στη νομισματική πολιτική και κυρίως για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μεταφερθούν για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί σήμερα να δώσει ένα στίγμα των προθέσεών της για το άμεσο μέλλον.

  Αν ήταν "έντονη" η συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, η σημερινή συνεδρίαση έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει "εκρηκτική" αφού τα μέλη του συμβουλίου που επιθυμούν άμεσα αλλαγές, έχουν όλα τα στοιχεία για να το απαιτήσουν. Η ευρωζώνη αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου με ρυθμό 2,2%, ενώ ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3% για τον Αύγουστο.

  Η ηγεσία της ΕΚΤ επιμένει ακόμη ότι η άνοδος είναι συγκυριακή, αλλά παρόλα αυτά σήμερα αναμένεται να αναθεωρήσει τον ετήσιο στόχο για τον πληθωρισμό για το 2021 από το 1,9% που προέβλεπε μέχρι πρόσφατα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το σήμα που θα δώσει για το άμεσο μέλλον. Οι προβλέψεις αναλυτών διχάζονται καθώς κάποιοι θεωρούν ότι ο περιορισμός των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP θα ξεκινήσει το αργότερο μέσα στο 4ο τρίμηνο του χρόνου, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα περιμένει το τέλος του χρόνου για να αλλάξει την πολιτική αγορών από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Οι τελευταίοι δικαιολογούν την εκτίμησή τους, τονίζοντας ότι στελέχη της ΕΚΤ εκφράζουν ακόμη ανησυχία για τη συνέχιση της πανδημίας και την επίδραση που θα έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης.

  Σε κάθε περίπτωση, το δίδυμο υψηλού πληθωρισμού και παράλληλα της ταχύτερης ανάκαμψης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ φέρνει τον περιορισμό των αγορών πιο κοντά. Αν σήμερα δοθεί κάποιο σήμα έστω για μελλοντικό περιορισμό του PEPP μέχρι και την οριστική διακοπή του οι αγορές θα αντιδράσουν ανάλογα. Η αγορά των ευρωομολόγων θα αντιμετωπίζεται με βάση ότι θα έχουμε το οριστικό τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο του 2022.

  Η θέση της Ελλάδας

  Η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει την θέση της σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων με την πρόσφατη επιτυχημένη επανέκδοση του 30ετούς και του 5ετούς ομολόγου εν μέσω έντονης φημολογίας για περιορισμό του PEPP. Με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που πέτυχε και την έντονη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα απέδειξε ότι δεν "φοβάται" μια μείωση του PEPP παρά τη σχετική συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι για θεμιτούς ή και αθέμιτους λόγους.

  Εκείνο όμως που μπορεί να προκαλέσει πιέσεις είναι μια αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση. Μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε αυτό το μέγεθος σε αυτή ή κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής, μπορεί να προεξοφληθεί ως προάγγελος για αύξηση επιτοκίων. Κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλο ρίσκο για μια χώρα με χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, μεγάλο μέρος από το οποίο βρίσκεται ακόμη σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

  Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι χαμηλή αλλά όχι μηδενική. Αν για παράδειγμα οι ανατιμήσεις που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην Ελλάδα οδηγήσουν σε πιέσεις για αυξήσεις εισοδημάτων (κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται στη Γερμανία) τότε ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί με προσοχή τα μηνύματα που εκπέμπει η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ

  * Πληθωρισμός: Σε υψηλά 10ετίας έως το τέλος του χρόνου

  * Οι φόβοι και οι προσδοκίες της Ελλάδας από τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ